A közel- és a távoli múltból

2022.05.25. 13:00

Régi fotókon mutatták be a Mura mentén élő horvátság mindennapjainak pillanatait Tótszerdahelyen

Tótszerdahely Most ugyan csak két hétig volt látható a település kultúrházában A Mura ölelésében című kiállítás, Havasi Viktória polgármester azt tervezi, hogy az értékes anyagból állandó tárlat jöhet létre.

Horváth-Balogh Attila

Havasi Viktória tótszerdahelyi polgármester a kiállított fényképek előtt

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A többnyire régi fényképek reprodukcióit felvonultató kiállítás megszületését egy horvát–magyar határon átnyúló projekt tette lehetővé. A tárlat a Mura mentén élő horvátság mindennapjainak pillanatait villantja fel fotográfiák segítségével a közel- és a távoli múltból. A tárlat a kultúrházban volt megtekinthető. 

– A projektben több horvát és még egy magyarországi partnerrel veszünk részt – mondta Havasi Viktória. – A tárlat létrehozása kötelező elem volt, rendezvényt kellett szervezünk, melyen bemutattuk a Mura menti horvátság hagyományait, szokásait, öltözködését, visszatekintve a múltba, s összekapcsolva azt a jelen hagyományaival. A képek mellett korabeli népviseletek és más tárgyak bemutatásával szeretnénk e célt elérni. A megnyitón felléptek a helyi horvát tamburások (ők képviselték a horvát nemzetiség muzsikáját), a murakeresztúri asszonykórus, valamint két versmondó, akik a Muráról szavaltak verseket horvát és magyar nyelven. Meghívtunk hímzéssel foglalkozókat is, akik a Mura menti motívumokkal ismertették meg a közönséget. Horvátországból, Sveta Marijából csipkekészítők jöttek, de volt lehetőség agyagozásra és mézeskalács-készítésre is. 

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A polgármester hozzátette: a fotók egy része saját gyűjtés, de érkeztek kölcsönbe képek helyiektől és környékbeliektől is. Láthatók rajtuk murai vízimalmok, halászok, még aranymosók is. 

– Ez egy nagyon érdekes és értékes anyag, ezért állandó kiállítást tervezünk belőle a helyi horvát nemzetiségi önkormányzattal közösen – fűzte hozzá a polgármester. – Hogy ez mikor válhat valóra, még nem tudom, de reményeink szerint minél hamarabb. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában