Nemcsak adja, de napelemei révén termeli is az áramot

2022.05.22. 09:00

Okospadot avattak Nagypáliban

Nagypáli Polgárőr Egyesülete a Göcsej-Zala mente Leader Egyesület – Megújuló energiák alkalmazásának komplex bemutatása pályázatán nyert „Innovatív utcabútor telepítése Nagypáliban” sikeres projekt eredményeként szombaton avatták fel azt a három, 12,5 millió forint értékű különleges padot, amely nemcsak adja, de napelemei révén termeli is az áramot.

Arany Horváth Zsuzsa

Farkas Zoltán a polgárőr egyesület elnöke, Vigh László és Köcse Tibor a frissen átadott, töltő és nappanelekkel ellátott padon Fotó: Fehér Márk

A beruházás során egy 8 személyes Kuube Plusz és kettő  Kuube Nano 4 személyes okos pad kialakitása valósult meg, mely illeszkedik a Zöld út településfejlesztési programhoz. Az utcabútor nem csupán megvalósított funkcióval (telefontöltés, wifi hotspot, szenzorok stb) rendelkezik, hanem egyenáramú kicsatlakozási  lehetőséggel inverterrel is ellátott, amely a következő projektnél szolgáltatja az áramot. Az egyedi dashboard felület a rendszer minden alkotóelemét (pl. megtermelt áram mennyisége) méri. 

Az átadáson részt vevő Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, a faluban élők életminősége ma már nem lehet rosszabb a városiakéhoz képest, sőt, faluban élni mára inkább előny. Az infrastruktúra mellett ráadásul a közösségben egymásra is számíthatnak, békés, természetes környezetben élve. Nagypáli zalai összehasonlításban minden szempontból kiemelkedően fejlődő község, mondta Vigh László, köszönhetően a polgármester odaadó településvezetői terveinek, ötleteinek, amelyek rendre megvalósulnak, A nagypáli hosszú távú energetikai beruházásokat is üdvözölte a képviselő, hiszen itt a megújuló energia használata már évek óta bevett gyakorlat. Ebbe a tendenciába illeszkednek az átadott padok is. 

Nagypáliban okosfalut építenek, zárta szavait. Köcse Tibor polgármester beszédében felidézte, 25 éve járnak a zöld úton Nagypáliban, s 2021-ben elnyerték az Év digitális faluja címet is. A digitális fejlesztés következő eleme a községháza előtti, a napi fogyasztást dokumentáló  energiapiramis mellé kerül. Az "energiacsepp" hidrogénnel működő energiatároló lesz, összeköttetésben az okospadokkal, így remélhető, hogy a nappal megtermelt energiát éjszaka visszatölti a rendszer, mondta a polgármester, egyben köszönetét fejezte ki, hogy Vigh László személyében mindig segítő partnert talál Nagypáli az önkormányzati tervek megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában