Jó ütemben halad a munka

2022.05.26. 17:30

Még az idén birtokba vehetik a Sarlós Boldogasszony Plébánia megújult közösségi házát

Nagykanizsa Jó ütemben halad a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia közösségi házának felújítása és átalakítása.

Horváth-Balogh Attila

Nagy Vendel a szépülő közösségi házat mutatja

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A fejlesztés a HACSuNK Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiájában meghatározott kulcsprojekt, mely a meglévő ingatlanra építve a program céljaként közösségfejlesztő, identitáserősítő és a helyi társadalmi kohéziót szolgáló tevékenység folytatását határozza meg. A projekt alapvető célja a többgenerációs és értékalapú közösségfejlesztés, -építés, megtartva, erősítve és szolgálva természetesen a már meglévő közösségeket is. A beruházásnak köszönhetően a ház az egyes kulturális, közösségi események, programok megszervezésén és lebonyolításán túl a helyi erőforrások ösztönzőjeként, közösségi helyként, kreatív, szellemi, lelki központként is működik majd. 

– A jelenleg is közösségi házként funkcionáló épület helyiségeiben új közösségi tereket alakítanak ki a kivitelező szakemberei, meglévő helyiségek összenyitásával létrejön egy kulturális rendezvényterem és különféle szabadidős termek – fejtette ki Nagy Vendel plébános, címzetes apát. – A tervezett fejlesztés (mely bruttó 132 millió forintos fejlesztési forrásból realizálódik) magában foglalja a ház energiahatékony építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági rendszereinek felújítását, s ahogy mondtam már, közösségi tereknek, többfunkciós helyiségeinek a kialakítását, fejlesztését. Ha részletekbe akarunk menni: sor kerül a bel- és kültéri nyílászárók cseréjére, az épület homlokzati és padlástéri hőszigetelő rendszerének, valamint az aljzat vízszigetelésének elkészítésére, beltéri fal- és padlóburkolatok felújítására, s a terasz felújítására. Elvégzik a szakemberek a meglévő víz- és szennyvízvezetékek hálózati cseréjét, s az új fűtési rendszer kialakítását, melynek keretében kondenzációs gázkazánt építenek be. Sor kerül továbbá a meglévő villamos hálózat cseréjére, a tetőhéjazatra pedig napelemes rendszer kerül. A vonatkozó jogszabályoknak megfelelően az épület akadálymentesítése is megtörténik. S természetesen a külső hőszigetelést követően az újonnan felhordott vakolat színezését is elvégzik. 

Nagy Vendel atya szerint a munkálatok szeptember végére befejeződnek, a hagyományos októberi „Kiskat”-ot, azaz a plébániai napot a tervek szerint pedig már a kívül-belül megújult közösségi házban szeretnék megrendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában