Adrenalin, sport és kikapcsolódás

2022.05.14. 15:30

Mesés környezetben, több mint 3 hektáron vár mindenkit az Alsóerdei Sport- és Élménypark

Móka, kacagás, sport és egy élménypark az erdő ölelésében, amely minden korosztály számára kikapcsolódást, feltöltődést kínál. Itt a kicsik és a nagyok, az idősek és a fiatalok, a párok és a családok, a csoportban és az egyedül érkezők, a mozogni vágyók és a csendes szemlélődők egyaránt megtalálják számításukat: élményeket és különleges attrakciókat a friss levegőn, adrenalint az akár 15 méter magas csúszópályán, s ha arra van szükség, megnyugvást a mesés erdei környezetben.

Varga Lívia

Az Alsóerdei Sport- és Élménypark madártávlatból. Erdők ölelésében, több mint 3 hektáron fogadja a látogatókat

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Néhány hete új kedvenc helye van a zalaegerszegieknek: megnyitotta kapuit az Alsóerdei Sport- és Élménypark, amely több mint 3 hektárnyi területen várja a látogatókat. A létesítmény azóta csúcsra jár, mindenki szeretné megnézni s kipróbálni számtalan attrakcióját. Egyre többen érkeznek a megye s az ország távolabbi pontjairól is, gyakorta „telt házas” buszokkal. Aki pedig egyszer itt járt: nem szabadul – újra és újra visszavágyik a varázslatos környezetbe, mely, ha vevők vagyunk rá, számos kihívást tartogat. Ám ha csak a sétány egy padján nézelődnénk, olvasgatnánk, azt is megtehetjük, ha pedig barátainkkal egy hűs ital és némi harapnivaló mellett ücsörögnénk, a büfé teljes nyitvatartási időben, 10-től 20 óráig fogadja a vendégeket. 

A KRESZ-pályán működő lámpák, zebrák, parkolók, körforgalom és burkolati felfestések teszik valóságossá a közlekedést
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A tervezés során figyelembe vettük a szakmai és a környezetvédelmi szervezetek tanácsait, a beruházás csak az önkormányzati tulajdonban lévő volt napközis tábor területét érintette, az állami erdőt nem, sőt: a projekt keretében közel száz új fát ültettünk el – közölte Balaicz Zoltán polgármester, hangsúlyozva: a létesítményben remélhetőleg minden zalaegerszegi, környékbeli és turista, csoport és osztály megtalálja a neki tetsző attrakciót. – Éppen ezért az élménypark elemeinek zömét ingyen használhatják a látogatók, így a nagy gyermekjátszóparkot, a street workout edzőparkot, a senior sporteszközöket, a teqball­asztalokat, a futópályát, a füves sport- és a salakos bemelegítőpályát, a KRESZ-pályát; továbbá 10 és 16 óra között a multifunkciós sport- és a kültéri kosárlabdapályát – sorolja a városvezető. – A parkolás ugyancsak díjmentes, s hely is van bőven: a belső parkolóban 80, a külsőben 15 autó számára. Fizetni a gokartbérlésért, az erdei kalandpark, a mászófal és a négy évszakos sípálya használatáért kell, továbbá ha pályát szeretnénk bérelni. 

Az alsóerdei szabadidőközpontban tényleg minden korosztály jól érezheti magát
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Zalaegerszeg újabb csodával gazdagodott, a létesítmény a város egyik legszebb helyszíne lett – szögezte le Vigh László, a térség ország­gyűlési képviselője, hozzátéve: a tervek szerint a jövőben „több hasonló csodával gyarapszik a zalai megyeszékhely”, ami azért is fontos, mert a befektetők egy-egy lehetséges helyszín kiválasztásakor azt is feltérképezik, az adott település milyen szolgáltatásokat kínál. 

Koncentráció a kötélpályán
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

„Sportrajongóként kipróbálhatja kalandparkunkat: falat mászhat, sípályánkon felkészülhet a síelésre, kültéri sportpályáinkon kosarazhat, focizhat, kézilabdázhat, vagy edzhet szabadtéri edzőparkunkban. Szülőként szabadon engedheti gyermekét játszóparkunkban, vagy megtaníthatja neki a biztonságos közlekedés alapjait KRESZ-pályánkon. Virtuális játékterünkben a VR-szemüvegeknek köszönhetően új világokat ismerhet meg, és SkyTechSport síszimulátorunknak köszönhetően évszaktól függetlenül síelhet – olvasható az élménypark honlapján. 

Edzőpark, nem csak nagyoknak
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ami a részleteket illeti, persze a teljesség igénye nélkül: Zalaegerszeg első kalandparkja kötél- és csúszópályával, mászófallal vár minden sportolni vágyót, a mesés erdei környezet 12 eltérő nehézségű pályát rejt 103 különböző aka­dállyal. A falmászás szerelmesei is jó helyen járnak: a 12 méter magas mászótorony 3 pályával rendelkezik, a profik az 5 százalékkal kifelé dőlő falon bizonyíthatják rátermettségüket. 

Göcsej egyetlen oktató sípályája 1500 négyzetméteren várja a síelni vágyókat – kezdőket s a tudásukat felfrissíteni vágyókat egyaránt, ehhez egyéni és csoportos, normál és intenzív oktatás egyaránt igénybe vehető, már 4 éves kortól – 2022. szeptember 12. és 2023. április 9. között. A 75 méter hosszú pályára sífelvonó és mozgójárda segíti a feljutást. 

Edzés a 250 méteres futópályán
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A 700 négyzetméteres, ütéscsillapító burkolattal rendelkező játszóparkban mókuskerék, faltörőkos-hinta, földbe süllyesztett trambulin szórakoztatja a kis vendégeket, s összetett játék­elemek nyújtanak élményt makkházakkal, hidakkal, csőmászókával, hangyavárakkal, cső- és domb­csúszdával. A kibérelhető lombkuckóban pedig megünnepelhetők akár a születésnapok is. 

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság segítségével kialakított KRESZ-pályán a gyerekek játszva sajátíthatják el a közlekedési szabályokat. Működő lámpák, zebrák, parkolók, körforgalom és burkolati felfestések teszik valóságossá a közlekedést. A pálya használata saját eszközzel ingyenes. 

A12 méter magas mászótorony
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A kültéri sportpályák lehetőséget nyújtanak focizásra, valamint kosár- és kézilabdázásra, s mód van zuhanyzóval és külön bejáratú vécével felszerelt öltözők bérlésére is. 

A 340 négyzetméteres kültéri edzőparkban mászókötél, ferde pad, függőleges és vízszintes létra, párhuzamos és ferde korlátok s különböző nyújtótornyok állnak rendelkezésre a saját testsúlyos edzésekhez, de van tripla twister, dupla sí-, szimpla lépcsőző és elliptikus tréner is, s a senior játszóteret és a sportpályákat 250 méter hosszú, rekortán borítású futópálya veszi körbe. 

A 700 négyzetméteres játszópark számos élményt és kalandot kínál
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán kiemelte: az élménypark és alsóerdei vendégház rekonstrukciója egy, a Modern városok program, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által 5,2 milliárd forinttal finanszírozott beruházássorozat első üteme (előbbi közel 4 milliárd, utóbbi több mint 1,2 milliárd forinttal támogatta), a következőkben felújítják, kibővítik a búslakpusztai sportlőteret, korszerűsítik a tévé­tornyot és környezetét, s erdei túraútvonalakat és terepkerékpár-pályákat építenek ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában