Madarak és fák napja

2022.05.12. 09:10

Mackót mentettek a zalaegerszegi Mikes-óvodában

Bajba került medvét mentettek a fáról szerda délelőtt a Mikes utcai óvoda udvarán. Az akciót lelkes gyereksereg figyelte, és jutalmazta tapssal.

Arany Gábor

Farkas Tibor az évgyűrűket mutatja a fametszeten

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Ami persze csak bemutató volt, mert nem igazi, hanem gyermekméretű játékmackót hozott a földre alpinista technikával Farkas Tibor, a fakivágással és -ápolással foglalkozó Timber-Zala Kft. ügyvezetője, aki munkatársa, Málics Máté társaságában látogatott el az intézménybe a madarak és fák napja alkalmából. Az első ilyen napot a mezőgazdaságra hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény nyomán Chernel István ornitológus szervezte meg már abban az évben. 

– Ezen a napon a faápolás fontosságáról is szólni akarunk, aminek része, hogy alpinista technikával dolgozunk, és előfordul, hogy bajba került társunkat kell lehozni a magasból. Ezt mutattuk be a mackómentéssel – kezdte Farkas Tibor. – A gyerekek megismerhetik az eszközeinket, és törzsmetszeteket is hoztunk, hogy bemutassuk a fák fejlődését, az évgyűrűket – magyarázta. 

– Minden évben megrendezzük a jeles zöldnapokat – említette a programot szervező Szőkéné Molnár Judit, a Vackor csoport vezetője. – Az intézményünk nyolcadik éve „zöldóvoda”, a gyerekekkel közösen madarakat etetünk, kertészkedünk, virágot ültetünk, komposztálunk, gyűjtjük az esővizet. Ezen a héten a fákról, madarakról szólnak a foglalkozások, megismerik a fajtáikat, sokszínűségüket, fontosságukat. Itt az udvaron és a Vizslaparkban megfigyeljük a különböző fákat, azokon odúkat, madárfészkeket igyekszünk megpillantani, hallgatjuk a madarak hangját – sorolta. 

Arról is beszámolt, hogy idén a ballagó nagycsoportos gyerekek szülei a hagyományteremtés szándékával facsemetét ajándékoztak az óvodának, s erre kerülnek fel az elbúcsúzók szalagjai, fotói. 

– Ezekkel a színes programokkal szeretnénk megalapozni a gyerekekben a természet szeretetét, a környezet védelme iránti fogékonyságot – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában