Családi napot tartott a Zalai Kutyabarátok Egyesülete

2022.05.16. 11:30

Kutyajó kalandokra várták a családokat Zalaegerszegen

Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes, tartja a mondás, ám nem mindenki engedheti meg magának, hogy négylábúval ossza meg otthonát, de mégis szívesen kutyázna.

Arany Gábor

Ügyességi feladatok vártak a résztvevőkre. A képen dr. Nagy Erzsébet és Pintér Áron Fotó: PU

Számukra különösen kellemes órákat kínált az a családi nap, amit szombaton délelőtt a belső elkerülő út melletti kutyasuliban tartottak.

Az idén már negyedik alkalommal megrendezett családi naphoz a tavaly meghirdetett Ön választ, mi segítünk elnevezésű program tizedik fordulójában a zalaegerszegi körzetben a legjobbnak ítélt három pályázóból a Zalai Kutyabarátok Egyesülete nyert 400 ezer forintos támogatást, árulta el Tolnai Tímea, a civil szervezet terápiáskutya-felvezetője. 

Mint elmondta, az egyesület 2012-ben jött létre a felelős állattartáshoz szükséges ismeretek népszerűsítésére. Ennek érdekében oktatást, tanfolyamokat szerveznek a családi kutyatartók számára, kezdve az alapoktól,  kutyaválasztási tanácsadástól, a kutyák és gazdáik képzésén át a haladó szintig. 

A KutyaJó Kalandok címet kapott programsorozatuk egyéves évfordulóján először 2019 márciusában rendezték meg a KutyaJó kalandok élményparkját, illetve a családi napot.

Az egyesületben 2016-tól működik a terápiás-kutyás csoportja, itt 13, tanúsítvánnyal rendelkező eb tevékenykedik a felvezetőikkel. Ketten nyugdíjba vonultak, egy kutyus még tanul, vizsga előtt áll. 

Tolnai Tímea arról is szólt, hogy a képzés egy évnél idősebb, bármilyen fajtájú kutyával  kezdhető, és a viselkedése, terhelhetősége alapján dől el alkalmassága. Amennyiben a temperamentuma megfelel, akkor válhat belőle egyéves felkészítés után terápiás kutya. 

Az egyesület húsznál több nevelési- és oktatási intézménnyel, civil szervezettel áll kapcsolatban A terápiás csoport hetente tart állatasszisztált foglalkozásokat pedagógiai kísérővel. Rendszeresen megfordulnak szociális otthonokban, iskolákban, idősotthonokban, óvodákban és a kórház gyermekosztályának rehabilitációs részlegénél is. 



A családi napon három helyszínen változatos ügyességi feladatok vártak az érdeklődőkre, elsősorban a gyerekekre, akiknek a megoldásban a terápiás kutyák segédkeztek. A programnak hamarosan folytatása is lesz, hiszen az egyesület nyáron Zalaegerszegen és Egerváron szervez napközis tábort 6-14 éves gyermekeknek, akik állatasszisztált foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a felelős állattartással és tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek kutyák társaságában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában