Tudományos felméréseket végeznek

2022.05.30. 14:01

Kutatók vizsgálják az önvezető autó utasainak reakcióit – Különleges teszt a tesztpályán (videó)

Két napon át, hétfőn és kedden 45, Zalaegerszegen és környékén toborzott önkéntes bevonásával tudományos felméréseket végeznek a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, ahol arra kíváncsiak, hogy az önvezető járművek utasai milyen érzelmi és biológiai reakciókkal válaszolnak egy-egy közlekedési helyzetre.

Mozsár Eszter

A Szegedi Tudományegyetem kutatói ezért a kísérletért 2022-ben elnyerték a Szegedi Egyetem Innovációs Díját. A mostani projekt a tesztpálya, az SZTE, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésével jött lére. A mérési sorozatra több mint százan jelentkeztek. 

A kutatássorozat ötletgazdája és koordinátora dr. Lukovics Miklós, az SZTE Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet stratégiai és fejlesztési igazgatója. Az egyetemi docens az Amerikai Egyesült Államokban szerzett szakmai tapasztalatai után vágott bele a mostani projektbe 2017-ben. Három évvel később az egyetem pszichológiai intézetének kutatóival és a Mindtech app szoftverfejlesztő céggel közösen végezték az első méréséket. Tavaly nyáron a Szegedi Repülőtér lezárt kifutópályáján folytattak hasonló vizsgálatokat.

A logisztikusként dolgozó Vas megyei Polgár Sarolta egy fuvarozó cég munkatársaként érkezett az eseményre. 

A 20 perces mérések során a szakemberek speciális műszerekkel, fejre erősített elektródákkal és szemkamerával vizsgálják az alanyok agyi tevékenységét, szemmozgását – tájékoztatta lapunkat dr. Palatinus Zsolt, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet adjunktusa. A jelentkezőket felműszerezve beültetik az önvezető autóba, s különféle közlekedési szituációkat modelleznek, miközben a számítógép rögzíti az alany biológiai reakcióit. Az utazás előtti állapotról és az utazás közben átélt élményekről egyaránt pszichológiai teszteket töltenek ki. A szakember hozzátette, a technika rohamos fejlődésének köszönhetően ma már ezeket a szimulációkat, vizsgálatokat nem csak laboratóriumban, hanem a valós életben ugyancsak elvégezhetik. Az egerszegi tesztpályára már újabb műszereket is hoztak, így itt már galvános bőrreakció- és szívritmusmérőt is használnak.

- A rengeteg adathalmaz elemzése, a végeredmény nemcsak a tudományos világ, hanem az önvezető jármű iparág számára is igen fontos lehet – mondta az adjunkus. A felmérések már nemzetközi tudományos és ipari visszhangra találtak, reméljük, hogy további együttműködési lehetőségek születnek majd. A technológia gyorsan változik, fontos, hogy a társadalmi elfogadottság is hasonló mértékű legyen.

Dr. Majó-Petri Zoltán, az SZTE Gazdaságtudományi Kar docense hozzátette, az önkénteseket egy kontrolvesztett környezetben vizsgálják, ami sokkal teljesebb képet ad arról, hogy mire figyeljenek majd az önvezető autókat gyártók a jövőben. 

Galéria: 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában