A nemzetiségekről ír

2022.05.16. 15:00

Kárpáton innen, tengeren túl

A több mint 40 éve kisebbség- és nemzetiségkutatással foglalkozó művelődésszociológus, Székely András Bertalan 2021-ben jelentette meg Kárpáton innen, tengeren túl című tanulmány- és esszékötetét. A kiadványt az elmúlt hét végén mutatták be a Muravidéken. A hat tematikus fejezetben több mint 30 önálló írást tartalmazó kötet kiadásában fontos indikátorszerep jutott ugyanis a muravidéki magyar közösségnek, hiszen a szerző évtizedek óta foglalkozik velük is.

Gyuricza Ferenc

Megismerkedett a Maribori Egyetem magyar nyelv és irodalom tanszékének lektorával, dr. Gaál Péterrel, akinek egyik előadása vette rá, hogy figyelme ne csak a Kárpát-medence együtt élő nemzetiségeire, valamint a szórványban élő magyarságra irányuljon, hanem más kisebbségekkel is foglalkozzon. Részben emiatt került a kötetbe olyan tanulmány, ami az Amerikai Egyesült Államokhoz köthető. A könyvbemutatón Székely András Bertalan elmondta: a Kárpáton innen, tengeren túl című esszé- és tanulmánygyűjtemény a tizenötödik önálló kötete. A benne helyet kapott tanulmányok és esszék a megjelenés előtti négy esztendő során születtek. Most is főként a nemzettudat, a nemzet- és nemzetiségpolitika kérdései állnak írásai középpontjában, ám ezúttal más témákkal is foglalkozott. Így bizonyságot tesz keresztyén hitéről és lokálpatriotizmusáról (a református felekezethez tartozik, presbiteri feladatot is vállalt lakhelyén, Isaszegen), de családtörténeti témák is megjelentek a könyvben, amelyet a pilisvörösvári székhelyű Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület adott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában