Igazi sztár a színházban

2022.05.03. 11:30

Hevesi Sándorra emlékeztek Nagykanizsán, a HSMK-ban

A 149 éve született Hevesi Sándorra emlékeztek tegnap a HSMK-ban. Az emléknapon a Hevesi-iskola tanulói adtak műsort, megnyílt az intézmény rajzkiállítása és kiosztották a Hevesi irodalmi pályázat díjait is.

Benedek Bálint

Koszorúzás Hevesi Sándor mellszobránál Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Hevesi Sándor rendező, egyetemi tanár, drámaíró, kritikus, író, műfordító és színházigazgató emléke előtt tisztelegve a diákok programcsokorral érkeztek. Egy része a Hevesi-életmű fontos pillanatait osztotta meg a hallgatósággal, a felsősök pedig énekeltek. Ezt követően Balogh László, a város polgármestere mondott köszöntőt.

– A magyar színháztörténet meghatározó alakja, mai szóval igazi sztárja volt – fogalmazott. – Színházi polihisztor, aki nem elefántcsonttoronyból igazgatott és rendezett, hanem együtt élt a darabbal, s együtt lélegzett színészeivel. Irányítása alatt játszani legalább akkora megtiszteltetés volt, mint felelősség.

A folytatásban Balogh László, valamint Horváthné Gerencsér Edit, a Hevesi Sándor Művelődési Központ igazgatója és Szabó Erzsébet, a Hevesi-iskola igazgatója megkoszorúzták a névadó mellszobrát a közművelődési intézményben. Ezt követően ünnepélyes keretek között átadták az oktatási intézmény által kiírt, hagyományos és nyílt vers- és prózamondó verseny díjait, az emléknap zárásaként pedig megnyitották az iskola tanulóinak rajzaiból összeállított kiállítást.

A vers- és prózamondó verseny legjobbjai. Vers, 3–4. osztály: 1. Szabó Izabella, Hepp Dominik (Nagykanizsa Pétery-iskola), 2. Boncz Borka, Borsodi Réka, Nagy Dániel, Olasz Janka, Szabó Vivien (Nagyrécse), 3. Mészáros Bianka (Nk. Hevesi). 5–6. o.: 1. Ferencz Balázs (Nk. Inkey), 2. Nagy Luca, 3. Tálosi Dóra (mindketten Nk. Hevesi). 7–8. o.: 1. Gyenese Szulamit (Nk. Péterfy), 2. Tombor Kármen (Nk. Hevesi), 3. Tóth Jázmin (Borsfa). Próza, 3–4. o.: 1. Ziegler Márton, 2. Tóth Csilla Emese (mindketten Nk. Péterfy), 3. Bekő Veronika (Nk. Inkey). 7–8. o.: 1. Somodi Nóra (Borsfa).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában