A helyi kultúrházban

2022.05.18. 07:00

Hetési kosárfonók kiállítása Zalaszombatfán

Hétfőn nyílt meg a helyi kultúrházban a kosárfonó szakkörökön részt vevők munkáiból összeállított kiállítás.

Korosa Titanilla

A három település szakköreinek résztvevői.

Fotó: Korosa Titanilla

A házigazdák mellett a szomszédos Gáborjánháza és Szijártóháza kosárfonói is felvonultatták munkáikat. Az elmúlt hónapokban a három hetési faluban összesen húszan csatlakoztak a kosárfonó szakkörhöz, ahol a Zalaszombatfán élő iparművész, Balog Anita közművelődési szakember vezette a munkát. Készítettek kínálótálcákat, illetve megtanulták a kosár elkészítését az alapoktól indulva. A kiállítás megnyitóján Szabó Zoltán, Zalaszombatfa polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei igazgatóságának vezetője méltatta a munkákat. Mint mondta: Hetésben a három falu összefogása példaértékű, szép munkák, remekművek születtek. 

Arról is szólt, hogy a Zala megyében elindított 95 szakkör közül 22 volt kosárfonó, melyekre többségében hölgyek jelentkeztek, miközben a kosárfonás egykor hagyományosan a férfiak feladata volt. A megyei igazgató az idén ősszel induló szakkörökről is tájékoztatta már a jelenlévőket. Eszerint 16 kézműves és egyéb tevékenység közül választhatnak majd a települések, terveznek például gyertyaöntés-, bútorfestésszakkört is. Hetésben van hagyománya a kosárfonásnak, volt, aki már ismerkedett ezzel korábban, de a többség kezdő volt. Bekapcsolódott a munkába a falu egyik legidősebb lakója, a 90. évét hamarosan betöltő Furján Gergő is, aki elmondta, hogy egykor édesapjától tanulta a kosárfonást. A szakkörön úgy látta, hogy díszesebben készítik a munkákat, mint ahogy azt ő szokta. A kiállítás május 30-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában