Áradáskor víz alá kerül

2022.05.17. 06:50

Helyére emelték a kerékpárút kaszaházi hídelemét (videó)

Jó ütemben halad a Mindszenty tér és Zalaszentiván közti kerékpárút kivitelezése. A bruttó 600 millió forintos beruházás a tervek szerint július végére elkészülhet. A fejlesztés leglátványosabb része minden bizonnyal a kaszaházi kisvízi Zala-híd építése, melyről az acél tartószerkezet beemelése után sajtótájékoztatón számolt be az önkormányzat.

Jóna István

Látványos részéhez érkezett hétfőn a Zöld Zala-part turisztikai célú kerékpárút keleti nyomvonalának építése. A kaszaházi Zala-híd megtelt kíváncsi járókelőkkel, amikor a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló beruházás során a helyére emelték a folyó feletti, 13,5 méter támaszközű kisvízi kerékpáros híd tartószerkezetét. Ahogy a képen is látható, a kivitelező Sprint Kft. munkatársai daru segítségével mozgatták a súlyos elemet, melyre 21-27 centiméter vastag, monolit vasbeton pályaelem kerül.

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– A hídon egyre erősödő autóforgalom tette időszerűvé, hogy a kerékpárosoknak új és biztonságos közlekedést biztosítsunk, különválasztva az autós és a gyalogos forgalmat is – mondta a sajtóbejáráson Németh Gábor, a településrész önkormányzati képviselője. Hozzátette: a fejlesztés több körzetet is érint, így Pózva, Nekeresd és Kaszaháza kapcsolódik össze a kerékpárút segítségével, ami nemcsak infrastrukturálisan, de közösségi szinten is sok előnnyel jár. 

Takácsné Czukker Szilvia, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője a kerékpárút gyöngyszemének nevezte a mederhidat. Elmondta, hogy a híd acélszerkezetének teljes felületét korrózióvédelemmel látták el. A tartószerkezet a hídnak a súlyát és ellensúlyát is meg fogja adni a víz felúszóerejével szemben, ugyanis ez egy olyan kisvízi mederhíd, ami nagyvízi levonulások esetén víz alá fog kerülni. A kerékpáros híd mindkét szélén 1,4 méter magas egyedi acélkorlát készül, melyek a nagyvízi levonulás esetén lehajthatók. 

– Megtörtént a meder stabilizálása, útpanellel való kirakása, ami láthatóvá tette a vízfelületet is. A híd északi oldalán teraszos felület is kialakításra kerül, ami majd kerékpáros pihenőnek ad helyet – mondta az osztályvezető. 

– A híd megvilágítása a csatlakozó kerékpárúton elhelyezett napelemes kandeláberekről történik majd – tette hozzá Szak Tibor, a polgármesteri hivatal, út- és közműépítési csoportjának vezetője. 

A kivitelező képviseletében Pethő István zárásként elmondta, hogy számukra nagy feladat volt a hídelem beemelése, és örül annak, hogy munkatársai szakszerűen kivitelezték a feladatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában