A magyar kormány támogatásával

2022.05.14. 06:50

Háborús övezetből érkeztek ukrán gyereksportolók Zalaegerszegre

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség kezdeményezésére, a Magyar Csel­gáncsszövetség és az ukrán partnerszövetség szervezésében, valamint a magyar kormány támogatásával 300 ukrán, dzsúdóval foglalkozó, ukrán hadműveleti területen, háborús övezetben élő tizenéves fiatal érkezett hazánkba e hét közepén. Zalaegerszeg dzsúdóegyesülete csütörtökön és pénteken 30 gyermeket fogadott, akiket a Teleki Blanka Kollégiumban helyeztek el kísérőikkel, edzőikkel együtt.

Arany Horváth Zsuzsa

Csoportkép a Teleki-kollégiumban

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A gyerekek egyelőre meg nem határozott ideig, szülők nélkül fognak Magyarországon élni. Csütörtökön Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója, Velkey Péter, a városi polgármesteri hivatal humánigazgatási osztályának vezetője, Sümegi László, a középiskolai kollégiumok igazgatója, valamint Nagysolymosi Sándor válogatott sportoló, a Zalaegerszegi Judo Sport­egyesület vezetője fogadta a csoportot. 

Az ukrán dzsúdós gyerekek első transzportja szerdán éjszaka érkezett meg három kísérővel Zalaegerszegre. 

„A világ hetek óta aggódva figyeli, mi történik Ukrajnában. A dzsúdócsalád cselekszik is: háromszáz ukrán fiatalt fogadott Magyarországon” – írja honlapján a hazai dzsúdószövetség. Ehhez a segítséget a magyar kormány, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyújtotta. 

Zalaegerszegen a Teleki-­kollégiumban oldották meg a szállásukat. Ottjártunkkor éppen az edzések és a tanulás menetrendjét egyeztették. Kuszka Gabriella tolmács segítségével megtudtuk, a csoport háború sújtotta övezetből érkezett, olyan településekről, ahol napi harcok folynak, ahol megszűnt a munkalehetőség, az otthon maradt szülők nem tudnak dolgozni, ezért a megélhetés is nagyon nehéz. Sokszor az ételt sem tudják biztosítani a gyerekeknek. Szeretnének majd visszatérni, amikor véget érnek a harcok. Így bizonytalan a tartózkodási idejük. Hálásak a sportszövetségeknek, hogy a közreműködésükkel el tudtak jönni, biztonságban lehetnek. Nem csak Magyarország, Európa több országa fogadta be őket. A gyerekek (a legkisebb hétéves, a legnagyobb 15) odahaza több versenyen megmérették magukat. 

Nagysolymosi Sándor, a zalaegerszegi dzsúdóegyesület vezetője arról számolt be, hogy a gyerekek tudásszintjét ezekben a napokban mérik fel, aszerint integrálják az edzéstervbe a csoportot. 

Az ukrán gyerekek tanulása is biztosított lesz, tájékoztatta lapunkat a tankerület igazgatója, Kajári Attila. Anyanyelvi online oktatásba is bekapcsolódhatnak, de jó angoltudásuk segítségével csatlakozhatnak a magyar tanórákhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában