Kiállítás

2022.05.04. 17:00

Gyöngyös neccek és mézeskalácsok tárlata Balatonmagyaródon

A Nemzeti Művelődési Intézet „A Szakkör” elnevezésű programjának keretében mézeskalács-készítő foglalkozás indult a faluban. Az elkészült színes édességekből nyílt kiállítás tegnap a művelődési házban.

Benedek Bálint

Téczely Krisztián és a magyaródi szakkörösök

Fotó: Szakony Attila

A tárlat kiegészült a szomszédos Zalakomárból érkezett Téczely Krisztián gyöngyösnecc-készítő munkáival is. A közös kiállítást Horváth­né Zsovár Katalin, Balatonmagyaród közművelődési szakembere nyitotta meg. Beszédében elmondta: tavaly a kormány és az intézet támogatásával indították el a mézeskalács-készítő szakkört. Ehhez minden szükséges alapanyagot, szakmai segítséget megkaptak. A foglalkozás szó szerint és átvitt értelemben is elérte célját, hiszen egy termékeny, lelkes, új közösség alakult a faluban. 

– A 19 éves Krisztián közel hét éve foglalkozik gyöngyös neccek készítésével, mestere a nagymamája, Vastag Jánosné – folytatta. – Az őseinktől ránk maradt hagyományokat őrizni és ápolni kell, igenis meg kell mutatni az utánunk következő nemzedékeknek. 

A kivételes kiállítást még két héten át, keddtől szombatig 14 és 16 óra között ingyenesen lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában