Innen indul majd a Pannon Panoptikum

2022.05.07. 11:00

Festménnyel gyarapodott a Deák Emlékház Söjtörön

Deák Ferenc és Festetics Mária 1865-ös találkozását idéző festménnyel gazdagodott a Deák Emlékház, az alkotást pénteken adták át a haza bölcsének szülőhelyén.

Mozsár Eszter

Könyves Gábor, Baksa István, Kiss Viktor és Surányi Tamás a Deák Ferencet és Festetics Máriát ábrázoló festménnyel Fotó: Katona

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: Surányi Tamás, a Modernkori Magyar Történelmi és Társadalmi Panoptikum Alapítvány elnöke a dualizmus korától napjainkig bezárólag nemzetünk hírességeiről megmintázott viaszbábukból készítene sorozatot. A Pannon Panoptikum figurái oda kerülnének, ahova az adott személyiség kötődik, s céljuk, hogy életszerűen mutassák be az adott kor miliőjét és szereplőit. A sorozat Deák Ferenc és Sisi királyné társalkodónője, a szintén Söjtörhöz kötődő Festetics Mária párosával indulna, a megvalósításhoz pályázati lehetőségekre várnak.

A Pannon Panoptikum első lépésként felkérte Kiss Viktor budapesti festőművészt, hogy a két történelmi szereplőről készítsen egy képet, ami tegnaptól az állandó kiállítás része Söjtörön. Az alkotó elmondta: gondosan felkészült a munkára, az elmúlt néhány hónapban korabeli leírásokat, Festetics Mária naplóját tanulmányozta, és a söjtöri emlékházban is járt, hogy a lehető legélethűbben ábrázolja a 62 éves Deák és a 26 éves grófnő meghitt, derűs beszélgetését. A festményen visszaköszönnek az emlékházban található berendezések, a korhű öltözet, illetve az a harmonikus, emelkedett hangulat, ami a találkozást feltehetően jellemezte. Kiss Viktor arra törekedett, hogy a látogatók – köztük főleg a fiatalok – előtt szinte megelevenedjen a jelenet. A település nevében Könyves Gábor polgármester és Baksa István, a három évvel ezelőtt indult projekt helyi kapcsolattartója köszönte meg a felajánlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában