A két sas figyelő tekintete

2022.05.28. 11:00

Felújításra szorul a zalabéri katonák előtt tisztelgő hősi emlékmű

A nagy háború sok áldozatot követelt Zalabér község lakosságától. A háború borzalmai közepette az elesett katonákat tömegsírokba temették, nevüket egy-egy megsárgult tábori lap, néhány fénykép őrizte meg a család emlékezetében. Vikár Tibor tanár, helytörténész írását közöljük.

Vikár Tibor

A zalabéri emlékművet bécsi művész tervei alapján bécsi építészek készítették 1934-ben

Forrás: Vikár Tibor

Az 1920-as években már felmerült az igény Zalabér község lakói részéről, hogy emlékművet emeljenek a harcokban és fogságban elhunyt katonák számára. 

A cél megvalósítása érdekében éveken át gyűjtést szerveztek, melynek eredményeként 500 pengőt gyűjtöttek össze. Ez az összeg azonban nem volt elég a tervezett emlékmű felállításához. A Bécsben 1933-ban tragikus körülmények között elhunyt Gutmann László, aki a templom kegyura volt, végrendeletében jelentős összeget, 1000 pengőt hagyományozott e nemes célra. A Gutmann család támogatásával egy bécsi művész elkészítette az emlékmű terveit, mely alapján egy szintén bécsi építészcég megépítette az emlékművet. (A kivitelező cég neve elmosódva olvasható az emlékmű oldalán.) A hősi emlékművet 1934. október 31-én ünnepélyes keretek között adták át. A jeles napon tábori mise keretében Kovács József plébános megáldotta az emlékművet, ünnepi beszédet Brand Sándor vármegyei főjegyző mondott. A betegség miatt távol lévő kegyúr ünnepi sorait Ferenczy Béla intéző olvasta fel. Az ünnepség után közebéd keretében a Gutmann család megvendégelte a megjelenteket a Réffy-féle vendéglőben. Az emlékmű uradalmi telken lett felállítva, melyet a kegyúr a községnek adományozott. 

1940-ben az országos mozgalomhoz csatlakozva az akkori sportpálya mellett kialakították a „Hősök ligetét”, ahol minden zalabéri hősi halott jelképes sírt kapott. Az emlékhely környezete az 1980-as évekre teljesen elhanyagolttá vált, és a vízmű építésekor felszámolták. 2015-ben közmunkások tereprendezés során megtaláltak néhány emlékoszlopot a „Hősök ligetéből”, melyeket kezdeményezésem eredményeképpen a hősi emlékmű mellett állítottunk fel. A zalabéri hősi emlékmű is majdnem hasonló utat járt be. 

1960-ban tereprendezés miatt áthelyezték. A hajdani kegy­úr, Gutmann László nevét kis márványtáblával takarták le, melyre az áthelyezés dátumát vésték. Az emlékművön lévő sasok is kalandos utat jártak be. Szomorú, de 1945 után újabb nevekkel gyarapodott a zalabéri háborús áldozatok sora. Őróluk nyíltan csak a rendszerváltozás után lehetett megemlékezni. 1990-ben helyi kezdeményezésre újabb emléktábla került a hősi emlékműre a második világháború zalabéri áldozatainak nevével. 

Fontos, hogy emlékezzük a háború áldozataira. Tiszteljük azokat, akiknek életét elvette a világégés, mert ők nem önként mentek a Don partjára, Auschwitz poklába vagy hadifogságba. Nincs különbség, ők mind egy őrült kor áldozatai. 

A hősi emlékmű napjainkra felújításra szorul. Az elmúlt 80 év során feliratai elmosódtak, olvashatatlanok. Pályázat keretében szeretnék felújítani, és ezzel tisztelegni az egykori katonák emléke előtt, kiknek nem adatott meg, hogy családjuk a sírjuknál rója le a kegyeletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában