Segített, aki vásárolt

2022.05.14. 11:00

Fejlesztő foglalkozásokon készült termékekből tartottak vásárt Zalaegerszegen

Fejlesztő foglalkoztatással kapcsolatos regionális szakmai napot és vásárt rendeztek pénteken a Keresztury VMK-ban.

Jóna István

Baranyai Tamás és Pesti Tímea mutatta be a Segítő vásárra vitt termékek egy részét

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A programot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége (SZGYF) és a Humán-Téka Kft. szervezte. A konferencián több mint negyvenen vettek részt, akik Zala, Vas és Somogy megyei szociális intézményekből érkeztek, s a helyi jó gyakorlatokat mutatták be a többieknek. 
A résztvevőket Gulyásné Belinszky Ilona, az SZGYF megyei koordinációs osztályának osztályvezetője köszöntötte, s örömét fejezte ki, hogy Zalaegerszegen találkozhatnak a szakemberek. A házigazda a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény intézményvezető-­helyettese, Ádám Tímea és az intézmény megbízott vezetője, Baranyai Tamás volt. 

– A fejlesztő foglalkozások célja, hogy az intézményekben lakó ellátottakat a készségeiknek, képességeiknek megfelelően vonjuk be egy-egy folyamatba, ami leköti, érdekli őket. Egyfajta motivációs cél, terápiás út ez, és hasznos termékeket hoznak létre a foglalkozásokon. Lakóink a fejlesztési folyamatokban nemcsak kerámiát, szőttest állítanak elő, hanem a mindennapi mun­kában, a takarításban, valamint a parkgondozásban is részt vesznek – mondta lapunknak Baranyai Tamás. 

Hozzátette, hogy a munkaerőpiacon a lakók kis eséllyel tudnak megjelenni. Az egyedi termékek előállítása nemcsak célt, motivációt ad nekik, hanem több esetben pénzt is keresnek vele, ami az életminőségük javulásához, az előrelépéshez szükséges. 

Pesti Tímea, az ötletgazda Humán-Téka Kft. ügyvezetője a rendezvényről elmondta, hogy általa a szociális szféra presztízsét is szeretnék nö­velni, mert vannak rossz beidegződések e téren a társadalomban. 

Tizenöt intézmény fogadta el a meghívást és mutatta be tíz-tíz percben a saját jó gyakorlatát. Van, ahol webshopot üzemeltetnek, másutt kis bolt működik, van intézmény, mely a vásározásban jó, s vannak, akik speciális célcsoportnak fejlesztettek termékeket. 

A szakmai nap után a VMK előtti téren kilenc intézmény mutatta be és kínálta termékeit a Segítő vásáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában