Befektetés a jövőbe

2022.05.19. 13:59

Energiatakarékos nap – kisdiákoknak tartottak szemléletformálást Zalaegerszegen (videó)

A városi önkormányzat támogatásával a Befektetés a jövőbe pályázat keretében rendeztek tegnap energiatakarékos napot, amelyen kisdiákok figyelmét hívták fel a megújuló energiaforrásokra, az energiatudatos magatartásra.

Arany Horváth Zsuzsa

A rajzpályázat nyertesei és a felnőtt szervezők: Szényi Zoltán képzőművész, a zsűri elnöke, Szili Zalán, Farkas Flóra, Lábodi Léna, Szántó Dóra, Fitos Bendegúz, Bali Zoltán alpolgármester, Horváth Dorottya, Domján István, az Öveges-iskola igazgatója

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az eseménynek otthont adó andráshidai Öveges József Általános Iskola tornatermében először Bali Zoltán alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, s röviden vázolta a város energiakímélést szolgáló hosszú távú fenntarthatósági stratégiáját, amely épp azt szolgálja, hogy az ifjú hallgatóság is élhető, biztonságos Zalaegerszeget kapjon elődeitől. A rendezvényhez kapcsolódó, általános iskolásoknak szóló rajzpályázat díjátadója után két előadást hallgathattak meg a gyerekek.  

Az energiatakarékos naphoz kapcsolódó rajzpályázatra több mint 200 pályamű érkezett, közöttük válogatott a Szényi Zoltán képzőművész vezette zsűri, s  3-3 díjat ítélt oda alsó és felső tagozatos kategóriában. Az alsósok közt 3. lett Lábodi Léna, az Ady-iskola növendéke, második Fitos Bendegúz (Öveges-iskola), az első Szántó Dóra (Ady-iskola). A nagyobbak megmérettetésének 3. helyezettje Szili Zalán (Kölcsey-gimn. 7. osztály), második Horváth Dorottya (Ady-iskola), az első pedig Farkas Flóra (Kölcsey-gimn.) lett. A díjakat Bali Zoltán alpolgármester és a zsűri elnöke nyújtotta át.

Az energiatakarékos nap Boncz Dániel biológia tanár előadásával folytatódott. A Kölcsey-gimnázium pedagógusa elmagyarázta el a megújuló energiaforrások adta lehetőségeket, a víz, a nap, a szél, a geotermia és a biomassza hadra foghatóságát. Megtudhattuk, Magyarországon még csak 11,8 százalékot tesz ki a megújuló energiaforrások használata. Boncz Dániel megvilágította a napelem és a napkollektor közti különbséget, végül legóból készült szélerőmű makettet mutatott be. A nap zárásaként Selmeczy András, a Magyar Közút Zrt. munkatársa beszélt az elektromos közlekedés jövőjéről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában