Így váltak környezettudatossá

2022.05.17. 14:00

Energetikai korszerűsítéseket végeztek Fűzvölgyön és Homokkomáromban

Mindkét településen energetikai korszerűsítést hajtottak végre önkormányzati épületeken.

Horváth-Balogh Attila

Homokkomáromban Singula Ferencné, Cseresnyés Péter és Szobota István vágta át a nemzeti színű szalagot

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósultak meg: Homokkomárom önkormányzata 19,4 milliót költhetett a községházára, míg Fűzvölgyön 40,4 millió forintba került a polgármesteri hivatal és a faluház rekonstrukciója. A homokkomáromi avatón a kanizsai Honvéd Kaszinó városi színpadának műsora után Singula Ferencné polgármester mondott köszöntőt.

– A pályázati támogatásból a községháza fűtéskorszerűsítése, kazáncsere, akadálymentes vizesblokkok kialakítása, nyílászárók cseréje, fal- és födémszigetelés, valamint napelemes rendszer kialakítása történt meg – sorolta a polgármester.

A megújult fűzvölgyi faluház
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A beruházásnak köszönhetően Homokkomáromban csökken az önkormányzati épület CO2-kibocsátása, a napelemes rendszer pedig évente 2050 kWh villamos energiát termel. A födém 65 négyzetméteren kapott hőszigetelést, és kicserélték a nyílászárókat is. Mindezzel a számítások szerint közel 700 ezer forint energiaköltséget tudnak majd megtakarítani évente. 

Az avatóbeszédet Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta. 

– A kormány fontos célja, hogy a vidéken élők helyben maradását segítse, mégpedig úgy, hogy támogatja a kistelepülési önkormányzatokat a helyi infrastruktúra fejlesztésében – mondta beszédében Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője. – Az e gondolat jegyében született Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a Magyar Falu Program, illetve az agrártárca és a Belügyminisztérium egyéb pályázatai is nagyon sikeresek. Dél-Zalában nincs olyan település, mely ne tudott volna fejlesztést, fejlesztéseket végrehajtani az elmúlt években. A szomszédunkban tombol a háború, aminek negatív hatásai alól mi sem mentesülünk, de a kormány szándéka szerint folytatódnak a falvak fejlesztését célzó pályázatok. 

Fűzvölgyön hasonló projekt valósult meg azonos céllal: a beruházásnak köszönhetően a település több mint 1,4 millió forint energiaköltség-megtakarítást érhet el évente. Az avatón a Fűzvölgyi Dalostársak léptek fel, majd Cseresnyés Péter és Szobota István marketingszakértő mondott beszédet, utóbbi a jó pályázatok fontosságát hangsúlyozta, illetve azt emelte ki, hogy a most megvalósult beruházások révén a települések környezettudatosabbakká váltak. 

A szalagátvágásnál kettejük mellett Varga András önkormányzati képviselő működött közre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában