Egykor élt helyi vitézek tiszteletére

2022.05.02. 07:00

Emléktáblát avattak Szepetneken

Egykor élt helyi vitézek tiszteletére avattak emléktáblát szombaton az első világháborús emlékműnél a településen.

Korosa Titanilla

A települési önkormányzat és a Grádics Egyesület rendezvényén Marosfalvi Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az első világháborúban a hazáért hősi halált halt helyiek emlékére emlékművet állítottak, rajta 52 név áll. Hét helyi egykori katona a vitézi címet is kiérdemelte, kiknek emléktábláját most a Turba 150 emlékév keretében avatják fel. Ehhez köszönetet mondott Fülöp András hadszíntérkutatónak, a Grádics Egyesület tagjának, aki több mint 10 éve kutatja az első világháború Vas és Zala megyei vonatkozásait, az arany vitézségi érem tulajdonosait és a vitézi rendbe felvettek életútját, illetve Sóstainé Márfi Ibolya helytörténésznek.

Fülöp András a vitézzé válásról szólt. Mint mondta: az arany vitézségi érem a legmagasabb, amit legénységi állományú katona, vagy tiszthelyettes kaphatott, ha az illető a csata menetében reménytelennek tűnő harci cselekménybe oly mértékben beavatkozott élete kockáztatásával, hogy annak sikeres kimenetelét befolyásolta a monarchia javára. A szepetneki emléktáblára hét vitéz neve került fel: Takács István, Zalai János, Benedek József, Kertész György, Mihályi János, Murai Ferenc, Szepetneki János. 

Végül emlékezőbeszédet mondott a rendezvényen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselői. Az emléktáblát Heiter Róbert Gottfried plébános és Makovicky Gyula evangélikus lelkész áldották meg, majd az emlékezők, a vitézek leszármazottai koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Az érdeklődőket kiállítás is várta, mely a helyi vitézeket mutatja be.

Galéria:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában