Ellátni a sérültet

2022.05.26. 08:00

Elsősegélynyújtó diákok versenyeztek Zalaegerszegen (videó)

Mondhatni, „balhés” hely volt szerdán az egerszegi Munkácsy-iskola, több teremben vérző emberek szorultak ápolásra – itt zajlott ugyanis az elsősegélynyújtó verseny területi döntője.

Arany Gábor

Sebesültellátás közben az egerszegi Öveges-iskola vöröskeresztes csoportja

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Magyar Vöröskereszt 50. alkalommal hirdette meg az országos, felmenő rendszerű megméretést, mondta Preisz Péter, a karitatív szervezet megyei elsősegélynyújtó koordinátora. A területi versenyre Zalaegerszeg és Keszthely térségéből 9 ötfős csapat jelentkezett gyermek, ifjúsági és felnőtt korcsoportban. 

Elméleti és gyakorlati feladatok is voltak. Elsősorban traumás és belgyógyászati sérüléseket imitáltak, olyan eseteket, amelyek akár iskolában is előfordulhatnak. A helyzetfelismerés gyorsasága, a sebesültek ellátása mellett az ellenőrök azt is értékelték, hogy milyen volt a kommunikáció az elsősegélyt nyújtók és a sérültek között. Hasán megkéselt kamasz, vérző fejű, jajveszékelő lány volt az egyik helyszín két ellátandó főszereplője. Egy kártyapartiban vesztésre álló játékos támadta meg őket a szituáció szerint. A „megkéselt” fiatalember, Balassa Iván a két csapat közötti szünetben érdeklődésünkre elmondta, hogy maga is vöröskeresztes elsősegélynyújtó, így szakmai szemmel is figyelhette a beavatkozást. 

A verseny megyei döntőjébe a bocföldei Bocimentők, az egerszegi kölcseys Nuku Pánik, valamint a mindszentys Nem Hívunk Papot nevű csapat jutott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában