Az olvasó válaszol

2022.05.05. 19:55

Az embargó veszélyes - az utca emberét kérdeztük az olajembargóról (videó)

A május végi uniós csúcstalálkozó egyik fontos kérdése lesz az orosz olajimport tilalmának bevezetése. Ha Brüsszel megtiltja az orosz kőolaj és földgáz beszerzését, az nem csak ellátási nehézségeket, de egészen biztos, hogy áremelkedést is eredményez majd. Az utca emberét kérdeztük, mit szól az uniós javaslathoz, s milyen álláspontot javasol a magyar kormánynak.

Pásztor András

Fotó: Kallus György /MW

- Azt gondolom, hogy egy ilyen embargó bevezetése beláthatatlan következményekkel járna Magyarországon - vágta rá Sgáneczné Szabó Ágnes. 

- Abban a pillanatban elszabadulnának az árak, drágulna a benzin, emelkedne a rezsidíj, de még az élelmiszerek árára is kihatna, hiszen a traktorokba is kell a gázolaj, ha aratni akarnak. A magyar nyugdíjak még messze vannak az uniós átlagtól, s bár a kormány emeli az infláció mértékével, egy ilyen áremelkedést megéreznénk. Úgy gondolom, hogy a magyar kormány tudja, mi az érdeke a magyar embereknek, de abban már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy Brüsszelben bárkit is érdekelnének a magyar emberek érdekei.

Sgáneczné Szabó Ágnes Fotó: Szakony Attila
Forrás: Szakony Attila
Gudlin Györgyné 
Forrás: Szakony Attila

- Nem értem, hogy Brüsszel miért akarja ráerőltetni az akaratát a tagállamokra, majd mi magyarok eldöntjük, hogy kitől vásárolunk olajat - mondta Gudlin Györgyné. - Nem azért léptünk be annak idején az Európai Unióba, hogy utasításokat, ultimátumokat adjanak nekünk, egyenrangú partnerként kellene bánni a tagországokkal. Ha vannak olyan uniós országok, akik támogatják az embergót, akkor nyugodtan zárják el a csapokat maguknál, de ne várják azt a kormányunktól, hogy olyan döntést hozzon, amivel nehéz helyzetbe hozza a saját állampolgárait. Ehhez a háborúhoz nekünk semmi közünk, miért kellene nekünk megfizetni ennek az árát?

Palkó Rita
Forrás: Szakony Attila

- Ha jól tudom, jelenleg a magyar gazdaság nagymértékben támaszkodik az orosz energiahordozókra, egyik napról a másikra szerintem nem is lehet leválni erről a rendszerről - osztotta meg kétségeit Palkó Rita. - Amúgy nem gondolom, hogy jó megoldás lenne az embargó, az ugyanis egészen biztos, hogy áremelkedéshez vezetne, ráadásul az inflációs is megugrott, szóval nem éppen rózsás a helyzet. Az meg a másik fele, hogy az unió mindenbe bele akar szólni, abba is, hogyan neveljük a gyerekeinket, milyen jogszabályokat hozzunk, és még abba is, hogy kitől importáljunk.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában