Szakmai program

2022.05.02. 14:00

Az agrárjog volt a témája a jogásznapnak Kehidakustányban

A Magyar Jogász Egylet Zala-Vas-Veszprém megyei szervezetei Kehidakustányban, a Deák Kúriában rendezték a közelmúltban az Országos Agrárjogi Jogásznapot.

Jóna István

Dr. Szabó Ernő Csaba mond köszöntőt Dr. Bartal Géza, a Kúria tanácselnöke, Dr. Szinay Attila, Közigazgatási Államtitkár és a jogásznap előadói társaságában

Forrás: Jóna István / Zalai Hírlap

Az agrárjog, azon belül a borjog, római jogi megközelítésben, valamint az ókori borvételekhez kapcsolódó szerződéses viszonyok kapcsolata a jelen kor szabályozásával volt a fő témája a jogásznapnak – tájékoztatta lapunkat dr. Szabó Ernő Csaba, a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezetének elnöke.

A szakmai program második felében a magyar földügyi szabályozás uniós jogi kihívásairól tartott előadást dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, aki részletesen beszélt az Európai Uniós kihívásokról, tőzsdei helyzetről és kitekintést nyújtott a jelenben, valamint az elkövetkezendő időkben várható agrárpolitikai teendőkről,  esetleges változásokról. 

Dr. Szabó Ernő Csaba elmondta, a vírushelyzet után ez volt az első személyes jelenléttel megtartott rendezvénye a Magyar Jogász Egyletnek Zalában, mely a szakmai továbbképzésen túl, tulajdonképpen gondolatébresztő és vitaindító gyűlés is volt egyben. Hozzátette, hogy az agrártörvény változása folyamatos kihívást fog jelenteni leginkább az ügyvédség és a közigazgatásban dolgozó jogászok, jogtanácsosok számára. Az egyes esetek megoldásába fokozatosan kapcsolódnak majd be a bíróságok, ügyészségek, hiszen a jövőben, például az ingatlan nyilvántartásban bekövetkező változások miatt sokkal több feladat fog hárulni a jogászságra. Látható, hogy a magyar tulajdon- és birtokviszonyok sok esetben rendezetlenek, a jogászság  egyik célja és feladata, hogy ezeket a viszonyokat megfelelőképpen jogi mederbe terelve, azt rendezve a társadalom gyarapodjon és fejlődjön. 

A közel száz fős rendezvényen a meghívott előadókon kívül részt vett többek között Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró - a Magyar Jogász Egylet elnökségi tagja, Dr. Tavasziné dr. Nett Csilla, a Magyar Jogász Egylet Somogy Megyei elnöke, dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, dr. Székely Tamás, megbízott Zala megyei főügyész és dr. Benedek Éva Katalin, a keszthelyi járásbírósági elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában