Dacolnak a veszélyekkel

2022.05.19. 07:00

A tűzkakas kiadvány a tűzoltókról szól – gyerekeknek

Balaton László író és Rózsás Melinda rajzoló munkája A tűzkakas című foglalkoztató mesefüzet, mely a tűzoltók munkáját mutatja be gyerekeknek.

ZH

Rózsás Melinda, Balaicz Zoltán, Balaton László, Havasi Bálint és Papp Tamás a füzettel Fotó: Katona Tibor

A Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület kiadványába a szervezet vezetője, Papp Tamás szerkesztő személyes családi emlékeit is beemelték. A könyv ajánlóját Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgató-helyettese, előszavát pedig Kósi Zsolt tűzoltó hadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője írta, felidézve a tűzoltóság történetét. 

A kiadvány tegnapi bemutatóján Balaicz Zoltán polgármester méltatta a vállalkozást. Felidézte: a kiadó egyesület már több, a közös múltunk őrzését szolgáló kötetet segített a világra, Balaton László, a Göcseji Múzeum munkatársa pedig híven őrködik a városi, falusi emlékeken, azok felnőtt, ifjúsági és gyerekkönyvbe foglalását vállalva. A színes füzet megidézi a korábbi falusi önkéntes tűzoltók életét, helytállását, de az olvasó elé tárja az 1826-os zalaegerszegi tűzvész pusztítását is – mondta Papp Tamás. 

Havasi Bálint jelezte, a múzeumpedagógiai foglalkozások értékes segédlete lesz a füzet, hiszen így közelebb lehet hozni a veszélyek közt dolgozó tűzoltók tevékenységét. Rózsa Melinda ugyanezen okból nevezte fontos lehetőségnek a könyv létrejöttét, egyben megköszönte, hogy alkotótárs lehetett a vállalkozásban. 

A kiadvány egyelőre 300 példányban látott napvilágot, a zalaegerszegi Tourinform Irodában és a múzeumban lehet hozzájutni, de a kiadó az igényeknek megfelelően a zalaegerszegi és zalai iskolákba is eljuttatja A tűzkakast. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában