Árnyékot adó fákkal

2022.05.06. 09:00

A szentgyörgyvölgyi önkormányzat csatlakozott az országos fásítási programhoz

Bár sok és viszonylag nagyobb zöldterületekkel rendelkezik az Őrség peremén található község, az árnyékolás miatt azonban további faültetéseket tartott indokoltnak az önkormányzat. Ezért is csatlakoztak az idei országfásítási programhoz.

Gyuricza Ferenc

Varga Zsuzsanna, Bak Antal, Megyesi Beáta falugondnok és Géczi Gyula a facsemetékkel Fotó: Gyuricza Ferenc

Varga Zsuzsanna polgármester elmondta: a kínálatból olyan fákat választottak, amelyek nem nőnek túl magasra, ám szélesebb lombkoronával rendelkeznek, ezáltal nagyobb területekre vetítenek árnyékot. A kiválasztott növények – húsz darab gömbszivarfa és tíz nyír – szerda reggel érkeztek meg Kecskemétről.

– A fákkal együtt minden további anyagot megkaptunk, amelyek a kiültetésükhöz szükségesek – folytatta Varga Zsuzsanna. – Karókat, kötözőanyagot, illetve mulcsot is. Az a tervünk, hogy közösségi összefogással május 11-én, azaz jövő szerdán délután ültetjük el őket. A fákat ugyanis földlabdával együtt kaptuk, így megfelelő öntözéssel ezt az időszakot ki kell bírniuk. A közös faültetést beszélgetéssel, vacsorával kötnénk össze. A növények egy része a temetőbe kerül, a többit a leendő játszótér területén ültetik el, négyet pedig a Szent György parkban. Varga Zsuzsanna szerint ezek mindegyike olyan tér, ahol már most nagy szükség van vagy lesz a későbbiekben árnyat adó lombokra.

– Játszótérre a gyermekeiket elkísérő szülők például biztosan örülnek majd annak, ha a nyári időszakban lesz olyan árnyas terület, ahol akár egy padra, akár egy földre terített pokrócra le tudnak ülni pihenni, vagy egy könyvet a kezükbe venni, amíg az apróságok elfoglalják ott magukat – folytatta a polgármester. – A temetőben az urnafal közelébe telepítenénk a fákat, hiszen az elhunytak hozzátartozói gyakran üldögélnek ott, szeretteikre gondolva. A Szent György parktól pedig azt várjuk, hogy a szintén tervezett felújítása után a községbe látogató turisták egyik kedvelt pihenőhelye lesz – magyarázta.

Márokföld ugyancsak szerdán kapta meg a településfásítási programban elnyert 24 darab csemetét, ott közösségi munkával, illetve a Zalaerdő Zrt. szakmai felügyeletével rögtön elültették őket. Csesztregen szintén a jövő héten ültetik ki a település számára megítélt harminc darab fát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában