Az ország egész területén érvényes rendelet

2022.05.18. 07:00

A menekültek után nem kell ifát fizetni

Az ukrán menekültek elszállásolása után nem kell idegenforgalmi adót (ifa) fizetni – adott tájékoztatást a fürdőváros önkormányzata.

Péter B. Árpád

Menekültek az ukrán–magyar határon Fotó: MTI

Egy kormányrendelet alapján 2022. február 24-től az Ukrajnából érkező ukrán állampolgárságú személyekre, illetve menekültstátuszban lévőkre nem terjed ki az idegenforgalmiadó- kötelezettség, így ők nem alanyai az ifának – fogalmazott a hévízi önkormányzat, ismertetve a részletszabályokat is. Amennyiben a szálláshelyen tartózkodó személy igazolja ukrán állampolgárságát, és Magyarországra érkezését megelőzően jogszerűen tartózkodott Ukrajnában, vagy menekültstátuszt kapott, úgy az eltöltött vendégéjszakák után nem kell idegenforgalmi adót fizetnie. 

Ha a szálláshely már beszedte az ifát, s a menekülő még ott tartózkodik, az adó összege visszafizethető neki. A szálláshely-üzemeltetőnek ezeket az éjszakákat sem az idegenforgalmiadó-bevallásban, sem a vendégkönyvben nem kell feltüntetniük, s ifát sem kell fizetniük utánuk – közölte a hévízi polgármesteri hivatal. Természetesen mindez nemcsak Hévízen, hanem az ország egész területén érvényes rendelet, amelyet március elején hozott meg a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában