Díszoklevelet vehettek át

2022.05.11. 10:12

A magyar néptánckincs átörökítésével foglalkozik a nagykanizsai nyugdíjasok alkotta Gyöngyvirág Tánccsoport

A balatonfüredi Nyugdíjas amatőr művészeti csoportok és szólisták országos fesztiválján a 15 éves születésnapját az idén ünneplő nagykanizsai Gyöngyvirág Tánccsoport kimagasló teljesítményért díszoklevelet vehetett át.

Benedek Bálint

A díszoklevelet kapott Gyöngyvirág Tánccsoport, balról, első sor: Klepács Istvánné, Nyári Károlyné, Dömötör Istvánné, Németh Györgyné, Paulin Mária. Második sor: Tóth Tiborné, Takács Lászlóné, Cser György, Spollár Ferencné, Fenyőháziné Jakatics Margó. Képről hiányzik: Temesi Józsefné

Fotó: Szakony Attila

A rendezvényt a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége rendezte. Itt lépett a közönség elé a 11 fős kanizsai társaság, akinek az elismerés megbecsülést jelent, hiszen gyakran szerepelnek a város és a környék kulturális eseményein. A HSMK-ban gyakorló csoport művészeti vezetője, koreográfusa Cser György, vagy ahogy a legtöbben ismerik Gyuri bíró szintén végtelenül büszke az elért eredményre.

- Hét éve igyekszem fejleszteni, tanítani a kizárólag hölgyek alkotta csapatot, s persze koreográfiákat is tanulunk – mesélte Gyuri bíró. – Minden tagunk saját magától, a szabadidejében hódol a szenvedélyének, hisz a néptáncot anélkül nem lehet űzni. Ezen felül szeretnénk egyfajta jó példával szolgálni a nyugdíjasoknak, hogy bizony ebben a korban is mozogni kell. Ráadásul a küldetésünk nemes, a magyar néphagyományt, a néptánckincset őrizzük és adjuk át az utánunk következő generációnak.

Hozzátette: éppen ezért szeretettel várják az új jelentkezőket, főleg férfiakat. Azt vették észre, hogy Kanizsán az idős urak valamiért nem mernek csatlakozni, pedig az ország más vidékein sok szép példát láttak. A magyar néptáncot mindig párban táncolták, ezért főleg eszközös koreográfiákat, mint például seprűs vagy épp párnás táncot járnak.

- A szép jubileum alkalmából május 21-én (szombat) 14 órakor a HSMK-ban ingyenes gálaműsort szervezünk – mondta. – A közönséget közel két órás program várja, vendég fellépőkkel és sok meglepetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában