Zalai sporttörténelem

2022.05.09. 06:50

A Giro d’Italia zalai szakaszai megmutatták a megye szépségét (videó)

A 105. Giro d’Italia kerékpáros körverseny zalai szakaszán mindenütt ünneplő tömeg fogadta a nemzetközi mezőnyt. A közönség egyöntetű véleménye szerint a sporttörténelmi jelentőségű esemény megmutatta Magyarország igazi arcát.

Benedek Bálint, Mozsár Eszter

Keszthelyen az izgalmas triálbemutató során gyerekek asszisztáltak a profi sportolóknak

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Sokan már bő két órával a verseny kanizsai érkezése előtt elfoglalták a helyüket a kordonok mögött zászlókkal, valamint rózsaszínű ruhadarabokat, kiegészítőket választottak a jeles alkalomra. A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség lelkes csapatának tagjai korhű jelmezekben érkeztek, a pink színről ők sem feledkeztek meg. Egyik tagjuk, Smolcz Frigyes velocipédet hajtva érkezett, s szívesen megmutatta az érdeklődőknek, miképp kell hajtani a régi korok kerékpárját. Szerinte a Giro olyan élmény, melyre évtizedek múlva is emlékezik a város közössége. Reméli, hogy egyszer még a jövőben egy másik világszintű kerékpáros esemény érintheti a várost és a térséget.

– Az elmúlt három nap bebizonyította, hogy az olasz életérzést átvették a magyarok is, szeretettel, a magyar versenyzőket biztatva fesztiválhangulatot teremtettek – mondta. – Zala szintén kerékpárosbarát hely, különösen Nagykanizsa, ahol az oldtimer bringák már a város összképéhez tartoznak.
A nagykanizsai származású jazz-zongorista, Gayer Mátyás Londonból, míg testvére, Gayer Mihály Svájcból érkezett a részhajrára. Szerintük éppolyan élményt jelent a kerékpársport kedvelőinek egy szakaszhajrá, mint egy befutó vagy a rajt.

Kanizsán több ezren buzdították a mezőnyt a szakaszhajránál
Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Egy a lényeg: a mezőny a kanizsai Fő utcán robogott végig, vagyis olyan szuper­sztárokat láthatott a közönség, akiket addig csak a televízió képernyőjén keresztül. Fantasztikus érzés ez, s most megadatott, a hangulat mindenhol kivételesen jó volt, a magyar indulók érezhették a szurkolók szeretetét. 

Az Eötvös téren, a részhajrá kapujának közelében találkoztunk, Balogh László polgármesterrel is, aki szerint a magyar virtus hatással van az olaszokra is. Szerinte, ha néhány éven belül nem is, de később biztosan visszatérnek akár Zala megyébe, sőt akár Nagykanizsára. 

– Örülök annak, hogy ennyien érkeztek és együtt biztathattuk a mezőnyt, akik valóban nagy lendülettel robogtak át az utcákon – tette hozzá. – A nézők felszabadultan örültek annak, hogy egy sporttörténelmi esemény részesei lehettek, s ez nagyon jó érzéssel töltött el. 

A Keszthelyen áthaladó Giro versenyzőit és kísérőit is izgatottan várták a rajongók, sportolók, érdeklődők vasárnap délután. A verseny tiszteletére a Helikon Kastélymúzeum parkjában 13 órától ugrálóvárban játszhattak a gyerekek, s a szervezők az alkalomhoz illő programokat kínáltak a látogatóknak. Az amatőr bringázókból álló helyi Mazsola Kerékpáros Sport Egyesület tagjai még a verseny odaérkezése előtt szétosztották a rózsaszínű pólókat annak a több száz embernek, akik vállalták, hogy élőképpé állnak össze a helikopteres élő közvetítéskor. Az önkéntesek egy kerékpárt formáztak, a park virágágyásaiba komponálták a biciklikerekeket. 
 

A mezőny odaérkezése előtt kellő ráhangolódásként a húszszoros triálkerékpáros bajnok, Hegedűs László által vezetett csapat professzionális extrémsport-bemutatóját láthatta a közönség. A gyerekeknek ezenkívül go-sprint versenyt is szerveztek a parkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában