Köszönik a segítséget

2022.05.17. 11:30

A férfiak otthon harcolnak - Lentibe is érkeztek ukrajnai menekültek

A városba is érkeztek az ukrajnai háború elől menekülők. Egyikük, egy középkorú hölgy arról beszélt: míg ő Magyarországra jött, családja férfi tagjai otthon harcolnak.

Korosa Titanilla

A vöröskereszt segít: Dorosenka Oksana, Simon Istvánné és Ludmilla Zamurueva

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A vöröskereszt helyi irodájában találkoztunk Dorosenka Oksanával és Ludmilla Zamuruevával. Dorosenka érkezése után nem sokkal, meglátva a szervezet ismert egyetemes jelképét, betért az irodába segítséget kérni. Simon Istvánné, a vöröskereszt lenti területi szervezetének vezetője elmondta: támogatják őket tartós élelmiszerrel, higiénés termékekkel, ruhaneművel. 

Dorosenka Oksana Zaporozsje iparvárosból, Ukrajna délkeleti részéről menekült el és jutott Magyarországra, még március végén. A harcok településüket is érintették.

– Zaporozsje körül állandóvá vált a bombázás, kijárási tilalmat vezettek be, szóltak a szirénák, nagyon ijesztő volt – mesélte Dorosenka. – Két napig tartott, míg eljutottunk az ukrán–magyar határhoz. Mikor indultunk, épp ágyúzás volt, ezért késett a vonat. Aztán eljutottunk a határhoz, ott tartottunk egy kis pihenőt. A magyar önkéntesek előtt le a kalappal, kaptunk ételt, szállást, amit nagyon köszönünk. Onnan vonattal utaztam Budapestre és tovább Lentibe. 

Elmondta: vannak ukrán ismerősei, akik Zalaegerszegen, a Flextronicsban dolgoznak. Felvette velük a kapcsolatot és elhelyezkedett az üzemben. A cégtől lakhatási támogatást kap, szállása Lentiben, egy panzióban van. Beszélgetésünk idején nyolcan éltek itt, többen dolgoznak közülük. Menedékes státuszt is kapott, ez védelmet biztosít egy évre. 

Dorosenka azt mondja, amint lehet, hazatér, hisz édesanyja, fia és a férje is Ukrajnában maradt. 

– Anyukám 80 éves már, nem tudott volna eljönni, a férjem és a fiam pedig nem is jöhetett, ők harcolnak, tagjai a városi őrségnek, velük csak nehezen tudom tartani a kapcsolatot – magyarázta. – Ez a kötelességük, én is harcolnék a hazámért, de nem értek hozzá. Bonyolult a helyzet odahaza, de úgy tudom, egyelőre biztos az ellátás a városban. 

Hozzátette, hogy családjával nem számítottak a háborúra, Putyin orosz elnököt agresszornak tartják. Bíznak Ukrajna győzelmében, hiszen jó ott az élet. „Mindenünk megvolt eddig, Zelenszkij pedig szuper elnöke az országnak” – mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában