"A jövő a szeretet és a béke emberéé"

2022.04.12. 11:00

Virágvasárnapi imát szerveztek Hévízen a háború befejezéséért

„Virágvasárnap kereszténységünk áldott, szép ünnepe, amely Krisztus halálát és feltámadását vetíti elénk” – fogalmazott Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor a múlt hét utolsó napján, a nagyhét kezdetén tartott hévízi istentiszteleten.

Péter B. Árpád

Ünnepi pillanatok, b-j: Bánovics Kornél, Ángyán Krisztina, Kiss Szabolcs, Dezső Adrienn Vivien és Dezső Albert a most megkeresztelt Dezső Gergővel, jobbra Péntekné Vizkelety Márta

Forrás: Péter B. Árpád

Az ünnep kapcsán azt mondta: az Úr Jézus e napon bevonult Jeruzsálembe, tudva azt, hogy a golgotai kereszt felé tart, amelyet értünk vállalt, hogy nekünk megváltásunk, örök életünk, üdvösségünk legyen. 

 

– Virágvasárnap azért különleges, mert a Megváltót a nép ünnepelve fogadta, mondván: „Hozsánna! Áldott, aki az Úr nevében jön.” E napon mi, akik hiszünk benne szerte a világon, őt dicsőítjük, magasztaljuk – mondta a tiszteletes, emlékeztetve: Jézus szamárháton vonult be Jeruzsálembe, annak előtte viszont mindig tanítványai körében, gyalog érkezett. 

 

A Messiásról évszázadokkal a születése előtt megjövendölte Zakariás próféta, hogy így jön majd – azért, hogy felismerjék az emberek. Péntekné Vizkelety Márta magyarázatként hozzátette: abban az időben a szamár és a ló is királyi állatnak számított, de az uralkodók utóbbi hátára akkor pattantak, amikor háborúba indultak, akik viszont szamárháton keltek útra, azok szövetséget és békét kötni mentek. 

 

– Az Úr Jézus pont ezért jött a világba: Isten azért küldte őt, hogy a megromlott szeretetszövetséget, békességet általa helyreállítsa – hangsúlyozta a lelkipásztor. – Kereszthalála által az esendő ember megváltást, bűneire bocsánatot és örök életet nyert. Isten Krisztus által békítette meg a világot önmagával, s erre bátorít bennünket is egymás között. A jövő a szeretet és a béke emberéé, s mi is azért imádkozunk, hogy mielőbb véget érjen a szomszédunkban pusztító háború. 

 

A hévízi református gyülekezet az elmúlt több mint egy hónapban négy alkalommal szervezett gyűjtést a menekülők és az otthon maradt kárpátaljai testvérek megsegítésére. Összességében mintegy 2,5 millió forint értékben kéttonnányi élelmiszert juttattak el a határ menti területekre, ezenfelül pénzadománnyal is segítették a rászorulókat. „S minden napon, istentiszteleten, bibliaórán érettük imádkozunk, és azért, hogy Isten adjon békét” – mondta a lelkipásztor, aki az istentisztelet kezdetén megkeresztelte Dezső Gergőt, befogadva őt a közösségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában