Magyar költészet napja

2022.04.12. 09:00

Tüskés Tibor emlékére avattak domborművet Nagykanizsán

A magyar költészet napi rendezvények sorában hétfőn a város 2009-ben elhunyt díszpolgára, Tüskés Tibor irodalomtörténész emlékére bronz portrédomborművet avattak a Sugár utca 9. szám alatt, a Batthyány-gimnázium régi bejárata mellett.

Benedek Bálint

A táblaavató ünnepség résztvevői, balról: Szemes Péter, Farkas Ferenc, Balogh László és Dénes Sándor

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ünnepségen Balogh László polgármester úgy fogalmazott: Tüskésnek Nagykanizsa volt a felnevelő és eszméltető helye. Az Állami Elemi Népiskola elvégzése után 1948-ban a piarista gimnáziumban érettségizett. Az államosítás előtt, mintegy utolsóként, látszólag utána eltávolodott innen. 

 

– De mégsem, mert évente visszajárt, hagyott nyomot és jelet a magyar irodalomtörténetben a városunkról – folytatta a polgármester. – Egyszerre három ember energiájával dolgozott, irodalomtörténészként, kritikusként és szerkesztőként egyaránt. A Pannónia Kulturális Egyesület vezetője, Szemes Péter sokat tett a tábla elkészültéért, s Farkas Ferenc zalaegerszegi szobrászművész egy kivételes ajándékkal lepte meg a városunkat. 

 

Szemes Péter a Pannónia Kulturális Egyesületről szólva hozzátette: amikor 2019 elején Kaposváron újjászervezték a társaságot, erkölcsi kötelességüknek érezték fejet hajtani az előttük járt jelesek előtt, gondozni és gyarapítva továbbadni kincses örökségüket. 

 

– Tüskés Tiborról nem szólhatok másként, mint személyes elfogultsággal, felidézve találkozásainkat, amelyek feledtetik a távozásakor érzett szomorúságot – mesélte. – Számomra egyként példa volt és marad irodalomtörténészi-műkritikusi és szerkesztői munkája, ma is sokat tanulok tőle. 

 

Hasonlóan beszélt Dénes Sándor, a Batthyány-gimnázium igazgatója is Tüskésről, mint mondta: az intézmény számára megtiszteltetés, hogy emléktábláját őrizheti. Az ünnepség után Tüskés Tibor tiszteletére irodalmi emlékestet rendeztek a Honvéd Kaszinóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában