Csillagászat

2022.04.03. 19:28

Tapintható Univerzum - csillagászati roadshow Zalaegerszegen

Kéznyújtásnyira hozta közel a Naprendszert a Bakonyi Csillagászati Egyesület Tapintható Univerzum című kiállításával. A Keresztury VMK kamaratermében rendezett szombati bemutató azért volt különleges, mert 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modelleken keresztül ismerhették meg látók és nem látók naprendszerünk égitestjeit.

Jóna István

Ivanics Ferenc segít Takács Gábornak Fotó: Pezzetta Umberto/Pezzetta Umberto

—Tavaly júliusban volt az ősbemutatója ennek a különleges tárlatnak, mellyel a célunk az volt, hogy a naprendszerünk világát el tudjuk vinni a látássérülteknek és a látó érdeklődőknek is- tájékoztatott Ivanics Ferenc, Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy az ősbemutatót majdnem egy éves előkészítési időszak előzött meg. A Veszprém megyei látássérülteknek az elnökségétől kértek segítséget a modellek elkészítésében, hogy látássérültek, illetve vakok is eligazodhassanak a kiállítás anyagában. Minden egyes makettet Braille-írásos címkével láttak el, hogy megkönnyítsék a tájékozódást a látássérülteknek. A kiállítás interaktív, ugyanis 77 modellhez audio-kommentár is készült, melyeket NFC chipek, illetve QR-kódok segítségével lehetett megnyitni, meghallgatni az érdeklődőknek. 

 

A kiállításon a látó érdeklődők egy Mystery Box segítségével valódi érzékenyítés formájában, játékos keretek között tehették próbára tapintásukat.

 

—A helyi látássérült egyesületből is sokan eljöttek, kísérőkkel, családdal, barátokkal érkeztek a programra, és az a tapasztalatunk, hogy nagyon hálásan fogadták a tárlatunkat, melyen velük együtt haladtunk végig az állomásokon- fogalmazott Ivanics Ferenc. 

 

A Bakonyi Csillagászati Egyesület a jövőben szeretné fejleszteni a programot, és nemcsak a naprendszer égitestjeit szeretnénk majd bemutatni, hanem naprendszeren kívüli objektumokat is szeretnének majd megjeleníteni, illetve megformázni, bemutatni a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában