Enyhítés

2022.04.20. 07:00

Szlovéniában is megszűnt a maszkviselési kötelezettség

Az elmúlt hét csütörtöki napjától megszűnt a zárt nyilvános helyekre szóló általános maszkviselési kötelezettség Szlovéniá­ban. A szomszédos ország kormányának rendelete alapján az enyhítés egyedül a szociális és egészségügyi intézményekre nem vonatkozik.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Utóbbi helyeken a beteglátogatóknak oltással is kell rendelkezniük, ezt az előírást ugyancsak fenntartották. Szlovéniában amúgy a magyarországinál szigorúbb szabályozással igyekeztek a koronavírus-járványt visszaszorítani – hosszabb ideig tartottak online oktatást, meghatározták az egy légtérben egyidejűleg tartózkodók maximális létszámát, több helyen követelték meg a védőoltást –, ám ezen intézkedések jelentős részét februárban eltörölték.

A most meghozott kormányhatározat értelmében immár sem a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken, sem a zárt térben tartott kulturális és közösségi rendezvényeken nem kell maszkot viselniük az oda betérőknek. A döntést a koronavírus-járvány enyhülésével indokolták, miközben néhány hete még a pandémia hatodik hullámának megjelenéséről beszéltek Szlovéniában. A maszkviselési kötelezettség eltörlését a lakosság megkönnyebbüléssel fogadta, személyes tapasztalataink alapján a lendvai szupermarketekben már csupán egy-egy – jellemzően német vagy osztrák – vásárló viselte a védőfelszerelést, a péksütemények vagy friss zöldségek válogatásánál azonban szinte mindenki egyszer használatos nejlonkesztyűt húzott, utóbbit inkább higiéniai okok miatt. 

Szlovéniában a húsvéti ünnepek alatt naponta átlagosan kétszáz főt kezeltek kórházban Covid–19-fertőzéssel kapcsolatba hozható megbetegedés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában