Öt párt jutott be a parlamentbe

2022.04.26. 13:35

Szlovén választások: a magyar nemzeti kisebbség is képviselőt választott

Az elmúlt hétvégén tartották a parlamenti választásokat Szlovéniában, a magyar nemzeti kisebbség is képviselőt választott.

Korosa Titanilla

Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Az adatok szerint öt párt jutott be a parlamentbe. A Szabadság Mozgalom kapta a legtöbb szavazatot, 41 mandátuma lesz a nemzetgyűlésben. A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 27 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 5 mandátummal az ötödik helyen végzett.  A szlovén választópolgárok közel 70 százaléka adta le szavazatát múlt vasárnap. 

A garantált magyar kisebbségi képviselői mandátumot - amelyért hárman versenyeztek - ismét Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyerte el, aki a szavazatok több mint 58 százalékát kapta. A régi-új képviselő legfontosabb feladatának a teljes közösség képviseletét és a fejlesztések folytatását tartja. A magyar mellett az olasz kisebbség is megválasztotta képviselőjét, mellettük a Muravidék képviseletében bejutott a parlamentbe a Szabadság Mozgalom 2, a Szociáldemokraták 1, az Új Szlovénia 1 képviselője, valamint mandátumot nyert a lendvai választókörzetben a Szlovén Demokrata Párt színeiben Magyar János Lendva polgármestere is. A parlament alakuló ülését május 13-ára tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában