Megáldják a vesszőt, rögzítik a szőlő jövését

2022.04.26. 11:00

Szent György-napi szőlővessző-szentelést tartottak Galambokon

Vasárnap délután Szent György-napi szőlővessző-szentelést tartottak az Urunk Mennybemenetele templomban.

Horváth Balogh Attila

Dr. Háda László és Bertók Dániel áldotta meg a vesszőket

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A frissen vágott szőlővesszők hintókon érkeztek a templomhoz, ahol dr. Háda László római katolikus pap és Bertók Dániel református lelkipásztor rövid liturgia során megáldotta azokat. A rendezvényt az Együtt Galambokért Egyesület szervezte. – A régi hagyományt 2009- ben frissítette fel a Galamboki Hagyományőrző Alapítvány, azonban annak alapítói és vezetői, Varga Attila és Varga Attiláné koruk és egészségi állapotuk miatt tavaly kivonultak az általuk szervezett rendezvényekből – tudtuk meg Szabó Lillától, az Együtt Galambokért Egyesület elnökétől, aki egyben a település alpolgármestere. – Tavaly ősszel alapítottuk meg az Együtt Galambokért Egyesületet, és úgy döntöttünk, hogy továbbvisszük ezt a szép szokást, de igyekszünk ezt tenni a többi, általuk szervezett rendezvénnyel is. 

Ilyenkor a gazdák délelőtt levágják a szőlővesszőket és elhozzák a templomba, ahol a jó termés érdekében a plébános atya és a lelkész úr megáldja azokat. Minden évben más és más hajtásméretet produkálnak a szőlőtőkék, nyilván, ez időjárás függvénye, de az aktuális állapotot a szőlő jövésének könyvében rögzítjük, most Rádi Hajnalka grafikus rajzolja meg a vesszőket. A rendezvény a piactéren kulturális műsorral folytatódott, ahol helyi művészeti csoportok léptek fel, a hagyomány történetéről Varga Attiláné beszélt a megjelenteknek, akik Vig Zsolt, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja vezetésével a 2021-es borverseny díjnyertes borait is megkóstolhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában