Sok segítséget kapnak az önkormányzatoktól, a civil szervezetektől

2022.04.26. 06:50

Sokan segítenek a menekülteknek Zalában

Az orosz–ukrán háború kitörése óta több százezren érkeztek menekültek Magyarországra is, így Zala megyében is sokan kaptak segítséget, támogatást. A megyeszékhelyen a városi önkormányzat vezet naprakész statisztikát, figyelve a munkalehetőségeket, a gyerekek nevelési és oktatási intézményekben való elhelyezését és a lakhatást. Nagykanizsa szintén segítséget nyújt a menekülteknek, Pethőhenyén pedig kárpátaljai gyerekeknek tartottak szabadidős programot nemrég.

AHZS, HBA, MM

Képünkön a március közepe óta Zalaegerszegen élő középiskolás korú, futballozó ukrajnai fiúk, akik tegnap kerékpártúrára indultak a Teleki-kollégium elől, a kép bal szélén Sümegi László igazgató.

Fotó: Katona Tibor

Április 25-ig, azaz tegnapig 152 fő érkezett Ukrajnából Zalaegerszegre, tudtuk meg Hutnik Esztertől, a polgármesteri hivatal intézményfenntartó szakreferensétől. Közülük 73 nő, 14 férfi és 65 gyermek. Akiknek a hozzátartozója már korábban a városban dolgozott, csatlakozott a családtagjaihoz, a többiek két munkásszállón és két középiskolai kollégiumban nyertek elhelyezést. Vannak olyanok is, akiket a Vöröskereszt segítségével Kisgörbőn tudnak elhelyezni. A Teleki-kollégiumban még vannak szabad szobák az esetlegesen újonnan érkezők számára. 
A két ország labdarúgó-­szövetségeinek megállapodása alapján több hazai klub, köztük a ZTE is fogadott focista tanulókat, jelenleg 14-en a Kaffka-kollégiumban laknak, lehetőségük van edzésre és online oktatásban való részvételre. A már megelőzően itt dolgozók családtagjai részére a menekültstátusz intézését idegenrendészeti eljárás keretében a felnőtteket foglalkoztató munkahely vállalta magára, a kollégiumban elhelyezettekét a kollégium vezetője, Sümegi László segített intézni. A két kollégiumban elhelyezettek szállása és ellátása után a fenntartó tankerület igényli a kormány által biztosított forrást (egy főre naponta 4000 forint). 

A zalaegerszegi önkormányzat szervezésében két ukrajnai menekült kisgyermeket helyeztek el bölcsődében, hetet pedig óvodákban. Az általános iskolás korúak számára a Landorhegyi-iskolában biztosítanak lehetőséget az anyanyelvük szerinti online oktatásban való részvételre. 
A zalaegerszegi középiskolai kollégiumok vezetőjétől, Sümegi Lászlótól megtudtuk, a Zalaegerszegre hadműveleti területekről érkezett ukrán állampolgárok a magyar nyelvet nem beszélik, de az intézmények mindent megtesznek az ittlétük megkönnyítésére. A március közepe óta Zalaegerszegen élő középiskolás korú, futballozó fiúk például tegnap kerékpártúrán vehettek részt, ennek keretében eljutottak a gébárti termálfürdőbe is. Az ide érkezett családok valószínűleg hosszú távra terveznek, hiszen a munkalehetőség már a zalai megyeszékhelyhez köti őket. 
Balogh László, Nagykanizsa polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy az önkormányzat önként vállalt feladataként helyezte el az Ukrajnából érkezett menekülteket a Mindenki Sportpályáján található sportszállóban – ahol 33 férőhely állt rendelkezésre –, valamint a Cserháti Sándor Technikum és Kollégiumban. Az elszállásoltak száma 42 és 58 fő között változott. 
 

Zalaegerszegen a Landorhegyi-iskolában biztosítanak lehetőséget az ukrán gyerekeknek az anyanyelvük szerinti online oktatásban való részvételre.
Forrás: Katona Tibor



A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatalával egyeztetve intézkedtek a menekültek állami ellátásba történő bevonásának (menekültstátusz igénylése, regisztrált álláskeresés bejelentése, menedékesek közfoglalkoztatási programba történő bevonása) ügyében. Tájékoztatták őket a rendelkezésükre álló lehetőségekről is. 

– Az érintettek 2022. április 4. és 9. között kisebb-nagyobb csoportokban elhagyták a részükre biztosított szálláshelyeket – folytatta a nagykanizsai polgármester. – A szálláshely-biztosítást a polgármesteri hivatal humán osztálya koordinálta, az adományokat pedig a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ gyűjtötte össze, illetve juttatta célba, és vélhetően így lesz a jövőben is, amennyiben érkeznek a városba újabb menekültek. A Kanizsán elszállásoltaknak a városi közétkeztetésért felelős Konyhaüzemeltetési Kft. meleg ételt is biztosított, azt tudom tehát mondani, hogy megfelelő színvonalú ellátást nyújtottunk. 

Balogh László kárpátaljai születésűként azt is kijelentette: szörnyű, hogy két év pandémia után – ami szintén egyfajta háborús helyzet volt – most igazi háború tombol nem is messze tőlünk, Európa szélén. Mint mondta: minden jóérzésű ember a maga módján tenni akar a békéért – és ahogy látható, tesz is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában