Sajtótájékoztató Nagykanizsán

2022.04.09. 07:00

Roma művészek állami támogatását várja a CKÖ-elnök

A Nemzetközi Roma Nap apropóján tartott pénteken sajtótájékoztatót Teleki László, a kanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki a roma művészek állami eszközökkel történő támogatására hívta fel a figyelmet.

Pásztor András

Teleki László, a kanizsai roma önkormányzat elnöke

Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Teleki László elmondta: április nyolcadika a romák világnapja, de idehaza nincs mit ünnepelnie a magyarországi roma társadalomnak, miután szerinte a cigányság kulturális autonómiája csak részben, vagy bizonyos szegmensekben egyáltalán nem valósul meg. 
 

– A roma származású muzsikusaink kapják vissza azokat a lehetőségeket, melyekkel biztosíthatják maguknak a megélhetést – vetette fel Teleki László, aki szerint a kormány akár adókedvezménnyel is segíthetné azokat az éttermeket, ahol cigány nóta szól. – A roma származású írók, költők és alkotóművészek sem kapnak elég teret és támogatást munkásságuk gyakorlásához, kiteljesítéséhez. A roma származású diplomás fiatalokat is jobban meg kellene becsülnie az államnak, ezen értelmiségi réteg államigazgatásban történő foglalkoztatása ugyanis össztársadalmi érdek – mondta. 
 

Teleki László a cigány nyelv használatával kapcsolatban is adott ötleteket. Mint mondta: sajnos a mai napig nem sikerült elérni, hogy a roma nyelv részét képezze az oktatásnak, pontosan úgy, mint más idegen nyelvek. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a kormány az újabb kétharmados felhatalmazás birtokában odafigyel, és cselekszik a fent említett témakörökben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában