Élmények a kastélyban

2022.04.19. 11:30

Programkavalkád várta a húsvéti hétvégén a látogatókat Keszthelyen

A családi és lovasprogramok mellett az újranyitott madárpark is várta a látogatókat a mögöttünk hagyott ünnepi hétvégén a Helikon Kastélymúzeumban. A vendégek számos meglepetéssel is találkozhattak az ott töltött órák során.

Péter B. Árpád

A dámabemutatót Vitéz Enikőtől láthatták az érdeklődők

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Például az érkezőket a parkban egy óriás húsvéti nyuszi fogadta, amely fotók és szelfik készítésére csábított, s a kastély szinte minden pontján történt valami izgalmas az elmúlt négy napban. A gyerekeket egyebek mellett játszóház, arcfestés, bábszínházi produkció és kincskereső kaland csábította, amelynek sikeres teljesítésével – megpörgetve a szerencsekereket – kisebb ajándékokat nyerhettek. 
 

A kastély kincseit szakmai vezetéssel lehetett felfedezni, s erre a hétvégére megnyitották az északi szárnyat, így a velencei tükörtermet és a lakosztályokat is. Odakint, az újra benépesült madárparkban pedig a szárnyas lakók etetése adott elfoglaltságot kicsiknek és nagyoknak, akik megismerkedhettek az elmúlt hónapokban beköltözött 53 faj 180 egyedével. 
 

– Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan érkeztek hozzánk, két éve nem tapasztaltunk ilyet – fogalmazott kérdésünkre Fókás Andor Zalán, a Helikon Kastélymúzeum rendezvényszervezője. – Jó látni a nyüzsgést a parkban is, amely ilyenkor szinte megelevenedik. S mostantól nincs megállás: a kastélyba érkezőknek színes programpalettával készülünk az elkövetkezendő időszakra. 
 

A pünkösdi hétvégén ismét gazdag kavalkád várja majd a látogatókat, de ezenkívül is lesznek kisebb koncertek, illetve tematikus napok az előttünk álló hónapokban. A nyár pedig extrának ígérkezik: hangversenyekkel, fesztiválokkal, a Múzeumok Éjszakájával és a Klassz a parton rendezvénysorozattal. Ezek mellett terveznek új, hagyományteremtőnek szánt rendezvényeket is, árulta el Fókás Andor Zalán. 
 

Nagyszombattól húsvéthétfőig lovasbemutatók is várták az érdeklődőket, akik a Gyenesdiási Lovassport Egyesület és a Festetics Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjainak jóvoltából láthattak például pa-dö-dőt, dámalovaglást és díjugratást is. 
 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jó pár ifjú tehetséges lovas van a környékünkön – bocsátotta előre Varga Zoltán múzeumi menedzser, a hintókiállítás felelőse. – Ezekkel a bemutatókkal mindig időutazásra hívjuk a látogatókat, bemutatva a magyar lovaskultúrát, amely nagyon szorosan kapcsolódott a korabeli főúri életformához és ahhoz a miliőhöz is, amelyben most vagyunk. Azt idézzük fel, mivel találkozhattak 100-150 évvel ezelőtt az ide érkező vendégek, neves személyiségek, akik a tó partján maguk is lovagolhattak. 
 

Varga Zoltán elmondta azt is: a jelesebb ünnepek alkalmával mindig készülnek lovasprogrammal, amelyet megpróbálnak újdonságokkal bővíteni. Ezek a bemutatók pedig nemcsak a publikumnak, hanem az ifjú lovasoknak is élményt jelentenek, hiszen fantasztikus dolog ilyen környezetben, sok ember előtt megmutatni a tudásukat – szögezte le a szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában