Zsinagógák, fotelből

2022.04.25. 14:00

Mostantól otthonról is "bejárhatjuk" a nagykanizsai zsinagógát

Mostantól otthon, a számítógép előtt ülve is bejárhatjuk – virtuálisan – a dél-zalai város zsinagógáját egy nagyszerű informatikai fejlesztésnek köszönhetően.

Horváth-Balogh Attila

A romos állapotában is szép zsinagóga immáron virtuálisan is bejárható Fotó: ZH-archívum

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Cödokó Alapítvány közös projektje a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a World Jewish Congress (Zsidó Világkongresszus) anyagi támogatása révén jöhetett létre. Az együttműködés gyümölcse egy fényképekkel illusztrált, történeti ismereteket is nyújtó online adatbázis. Ennek segítségével virtuális, háromdimenziós túrák keretében egyelőre öt (de rövid időn belül további négy) zsinagógát lehet bejárni. Első körben a makói, a nagykanizsai, a soproni, a szegedi Új zsinagóga és a budapesti Hősök temploma került bele a kínálatba.

Aki a nagykanizsai zsinagógában indulna el, azt a következő információ fogadja az oldalon: „Nagykanizsa kedvező földrajzi fekvésének és kiterjedt kereskedelmi szerepének köszönhetően vonzó lehetőséget nyújtott a hazai zsidóság számára. A növekvő zsidó közösség zsinagógát állított Nagykanizsán. A klasszicista épület a zsidó hitközség Fő utcai telkének a belsejébe épülhetett, mivel akkoriban zsinagóga nem állhatott utcafronton. A mára romossá vált épület 2021-ben ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját. Járd körbe az épületet, és megismerheted a nagykanizsai zsidó közösség múltját és jelenét!”

A virtuális térben, a fotók közt elhelyezett ismeretterjesztő tartalmak bemutatják az adott zsinagógát, az azt használó közösség múltját, de képet adnak a zsidó hagyományokról is. A tudastar.mazsihisz.hu webcímen elérhető 3D bejárással és a kapcsolódó tudástárral elsősorban az iskolai oktatást szeretnék támogatni az adatbázis készítői. A virtuális sétákhoz kapcsolódóan, tantárgyakra bontva kérdéssorokat állítottak össze, amelyek a pedagógusok óravázlataiba illeszthetők. Ezáltal a 3D-túrák beépíthetők a történelem-, művészettörténet-, földrajz-, esztétika-, etika-, de akár a hittanórákba is. A projekt harmadik eleme az adománygyűjtés. Olyan közösségi kezdeményezésekre hívják fel a figyelmet az alkotók, amelyek az élő zsidó közösség igényeit szolgálják, illetve a zsidó közösség által nyújtott szolgáltatásokra irányítják rá a figyelmet, amelyek zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt segítenek.

A projekt tartalmait a Mazsihisz, valamint a Zsidó Múzeum és Levéltár munkatársai állították össze. Költségvetése közel 20 millió forint, melynek 60 százalékát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatásából, 30 százalékot a Zsidó Világkongresszus, 10 százalékot pedig a Mazsihisz hozzájárulásából finanszírozott a Cödoko Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában