Ünnepre hangolódva

2022.04.09. 17:30

Megnyitotta kapuit Zalaegerszegen a helyi termék piac - A húsvét jegyében telik a vásár

Több mint harminc termelő és kézműves részvételével hivatalosan is megnyitotta kapuit a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac szombaton, s egy hétig a húsvét jegyében várják az ide látogatókat.

Mozsár Eszter

A hivatalos megnyitó résztvevői balról jobbra: Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Böjte Sándor Zsolt településrészi önkormányzati képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Miklósné Csondor Magdolna, a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac marketingvezetője, Nikitscher Bernadette, a Göcseji Tudásközpont - Zalaegerszegi Helyi Termék Piac vezetője és Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó

Fotó: Katona Tibor

A szombat reggeli megnyitón elsőként az Ady-iskola Csivitelők énekegyüttese zalai és galgavidéki népdalcsokrot adott elő. Ezt követően Balaicz Zoltán Krúdy Gyulának a húsvét hangulatát megidéző gondolatait tolmácsolta. A polgármester köszönetét fejezte ki a közreműködőknek azért, hogy a 718 millió forintos beruházás megvalósulhatott. Külön kiemelte Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadót, akinek ötlete alapján és koordinálásával létrejött a tudásközpont. Balaicz Zoltán úgy fogalmazott, Zalaegerszeg lokálpatrióta, az összefogásra koncentráló város, s az ünnepek elmúltával továbbra is mélyedjünk el a zalai és göcseji hagyományokban, legyünk büszkék magyarságunkra, s arra, hogy zalaiak, egerszegiek vagyunk.

 

A kulturális műsor folytatásában József Attila Tavasz van című versét az Ady-iskolás Szabó Panna szavalta el, majd Vigh László országgyűlési képviselő beszédében azt hangsúlyozta, hogy az újonnan épült központ a város egyik legszebb építménye lett, s ez a hely a kézműves tudás visszatanítását, a hagyományok megismerését szolgálja. A politikus reményét fejezte ki, hogy folyamatosan élettel telnek meg a műhelyek és vásárterek.

 

Tolvaj Márta az érdeklődőknek elmondta, a húsvéti vásárra több mint harminc helyi termelő és kézműves érkezett, s az árkádok alatt egy héten át kínálják az ünnepi asztalra való, jó minőségű, helyben termelt élelmiszereket, a gondosan készített használati- és ajándéktárgyakat. Emellett az ünnepkörhöz kapcsolódó színes programokat szerveztek az ide látogatóknak, így többek között a gyerekeket nyuszisimogató, kézműves játszóház, mesedélután, gyereksarok és veterán tűzoltóautó bemutató várja. Az óvodás és iskolás csoportok naponta kulturális műsorral lépnek fel. A mesterségbemutatókat a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Kézműves Egyesület tagjai tartják. Emellett lesz könyvbemutató, valamint megtekinthető a „Zalai gyógynövények” és a „Harapnivaló festmények” című kiállítás. Tolvaj Márta hozzátette, rendszeresen szerveznek előadásokat, szakköröket, nyári táborokat, augusztustól elindul a képzés a tankonyhában, ősszel pedig megnyílik a szövetkezeti bolt és az étterem.

 

A megnyitó végén a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportja lépett fel Rábaközi búcsú című produkciójával. Ezt követően Nikitscher Bernadette, a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac vezetője és Miklósné Csondor Magdolna marketingvezető kalauzolta végig az épületben az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában