Generációs ház

2022.04.24. 06:50

Korai fejlesztő központ épült a Muravidéken

Magyar állami támogatással épült meg az a korai fejlesztő központ, amit nyílt nap keretében mutattak be az érdeklődőknek a közel 250 lakosú muravidéki településen. A generációs háznak szánt objektum várhatóan ősztől kezdi meg működését.

Gyuricza Ferenc

A központ kialakításának költségeit jórészt a magyar állam biztosította

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Egy muravidéki regionális korai fejlesztő központ kialakításának igénye a térség óvodáiban fogalmazódott meg, hiszen ezt a szolgáltatást önállóan a gyermekintézmények nem képesek biztosítani. A kezdeményezést a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) karolta fel, de a központ kialakításának pénzügyi feltételeit is az érdekvédelmi-politikai szervezet teremtette elő. 

A beruházáshoz a magyar állam 276 millió forinttal, a szlovén kormány 100 ezer euró­val (azaz nagyságrendileg 37 millió forinttal) járult hozzá – mondta köszöntőjében Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, aki arra is kitért, hogy maga az objektum korai fejlesztő központnak indult, ám annál jóval gazdagabb tartalmat képzeltek el neki. 

– Azt szeretnénk, ha a legfiatalabbaktól az egészen idős korú muravidéki állampolgárokig mindenki élvezhetné a központ szolgáltatásait – mondta az elnök. – Egy generációk házát, egy kimeríthetetlen értéktárat képzeltünk el, amely tárt karokkal és nyitott szívvel fogadja a baráti társaságokat, családokat. 

A központ működési feltételei még nem biztosítottak, hiszen sem szakember, sem pénzügyi forrás nem áll ehhez rendelkezésre. Horváth Ferenc szerint előbbi biztosítása érdekében a szakintézményekkel kell felvenni a kapcsolatot, míg utóbbiban a szlovén állam támogatására számítanak. Kedvező feltételek esetén ősztől kezdheti meg működését a központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában