Mézeskalács minden alkalomra készíthető

2022.04.11. 07:00

Kiállítást rendeztek be mézeskalácsokból a cserneci településrész kultúrházában

Az elmúlt héten ért véget az a mézeskalácssütő szakkör, amit a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával szervezett a dél-zalai község önkormányzata. A résztvevők az elkészült kalácsokból kiállítást rendeztek be a cserneci településrész kultúrházában, de egy virtuális tárlaton is megtekinthetők a termékek.

Gyuricza Ferenc

A muraszemenyei mézeskalácssütő szakkör résztvevői, balról Szabó Imréné, Stropka Zoltánné, Sztojkó Szonja, Osvald Gyuláné és Brunnerné Gyurkó Melinda.

Forrás: Gyuricza Ferenc

A falu közművelődési munkatársa, Brunnerné Gyurkó Melinda lapunk kérdésére elmondta: amikor a szakkör létrehozásának lehetősége felmerült, azért döntöttek a mézeskalács mellett, mert azzal máskor is foglalkoztak a településen, s bíztak benne, hogy lesz iránta érdeklődés. Január óta heti egy alkalommal tartottak foglalkozásokat, amihez a tárgyi feltételeket, illetve az oktatóanyagot is a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította. – Mézeskalácsot bármilyen alkalomra készíthetünk, hiszen a forma, illetve a díszítés határozza meg annak jellegét – magyarázta Brunnerné Gyurkó Melinda. 

 

– Nemcsak húsvétra sütöttünk kalácsokat, készítettünk ajándékot a községben tartott keresztelőre, formáztunk huszárfigurát, ami tipikus búcsúfia, valamint anyák napjára is készülünk már. Muraszemenyén a fogyasztható mézeskalácsot részesítették előnyben, ehhez lágyabb tészta szükségeltetik. Amikor ajándékba szánt bábut formáznak, oda tartósabb tésztára van szükség. A cukormázas díszítés viszont mindkét esetben elmaradhatatlan kelléke a mézeskalácsnak. A szakkör zárásával nem ér véget a mézeskalácssütés a térségben, hamarosan Szentmargitfalván veszi kezdetét hasonló tevékenység.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában