Kevés a mulasztó

2022.04.02. 15:00

Két hónapja olcsóbbak az élelmiszerárstopos termékek

Több mint másfél ezer üzletben ellenőrizte már a fogyasztóvédelem a február elsejével bevezetett élelmiszerárstop betartását. A mulasztók száma változatlanul alacsony, 128 bolt kivételével a kereskedők döntő többsége fegyelmezetten és teljeskörűen alkalmazza a rendelkezéseket. Az élelmiszerárstop tehát működik, közel két hónapja védi a magyar embereket az energiaárak és a háború okozta áremelkedéstől. Az elmúlt héten először szabott ki egymillió forintnál nagyobb bírságokat a hatóság.

ZH

Leggyakrabban az étolajat kínálták az előírtnál drágábban

Forrás: Bach Máté / Magyar Nemzet

Ez derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Mint írják, az egész Európában jelentősen növekvő energiaárak és infláció miatt az élelmiszerek drágulása az év elején Magyarországra is begyűrűzött. A háború pedig további inflációt és áremelkedést okoz. A kormány több intézkedéssel védi a magyar embereket, az élelmiszerárstop mellett benzinárstopot, kamatstopot vezetett be, és fenntartja a rezsicsökkentést. 

 

A kormány a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. A beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent. A további lépésekkel együtt a kormány összesen mintegy 3 százalékponttal fogta vissza az infláció mértékét. 

 

A kormányhivatalok szakemberei február eleje óta 1558 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést, 128 esetben tártak fel mulasztásokat. 110 bolt alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, leggyakrabban az étolajat kínálták az előírtnál drágábban. A hatóság eddig 90 esetben szabott ki összesen több mint 16,5 millió forint bírságot. Több mint félszázszor a legalacsonyabb, 50 ezer forintos tételt kell megfizetniük a kereskedőknek kisebb szabálysértések miatt. 

 

– Az elmúlt napokban születtek meg az eddigi legsúlyosabb szankciókat tartalmazó bírsághatározatok – közölte Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. – Két üzletlánc egy-egy vidéki egysége négy-hat termékből sem tartotta készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget. Az eddig példátlan hiányosságok miatt előbbit 1,2, utóbbit 1,8 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte a hatóság. A felkeresett kereskedők több mint 90 százalékánál semmiféle gond nem volt az árstop betartásával. A vásárlók kisszámú kivételtől eltekintve mindenütt a megfelelő mennyiségben és olcsóbban juthatnak hozzá az intézkedésben érintett élelmiszerekhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában