Telt házas rendezvény

2022.04.11. 07:00

Húsvéti népszokásokat elevenítettek fel a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban

Telt házas rendezvényével az ünnepekre való hangolódást segítette a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház vasárnap délután.

Mozsár Eszter

Népszerű volt a viaszos tojásfestés Dömötör Andrea népi iparművész vezetésével. Fotó: Katona Tibor

Fotó: Katona Tibor

A Húsvéti Nyitott Műhelygalériák Napján és a Hagyományok Tára programján elsősorban a népszokásokat elevenítették fel a szervezők. Mecséri Cecília segítségével a locsolkodáshoz szükséges szagos vizet, valamint krémparfümöt készítettek természetes anyagokból, méhviaszból, narancsból, levendulából, citromfűből. Dömötör Andrea a viaszos tojásírás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, amire ugyancsak sokan voltak kíváncsiak. A festett tojásokhoz csuhéból készült nyuszit és kosárka alakú tartót készíthettek a Vas megyéből érkezett Ternyák Zoltánnéval. 

 

Ollárné Zubor Beával nyuszi és madárka alakú kalácsot sütöttek a gyerekek. Horváth Évával hímes tojásokat lehetett nemezelni. Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység- vezető arról tájékoztatta lapunkat, hogy a visszatérő vendégeik mellett sok új érdeklődő érkezett. A rendezvény alatt az Egy család, egy szakma című vitrinkiállítást, valamint az időszaki kiállítótérben a nyugat- dunántúli régió népi kézművesműhelyeinek válogatását is megnézhették mindazok, akik ellátogattak a Gébárti-tó mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában