1801 kilogrammos

2022.04.19. 07:00

Hitelesítették a világrekordot: a világ legnagyobb bográcsát készítették el Lendván

Hitelesítette a tavaly szeptemberben elért világrekordot a Guinness-bizottság, az erről szóló tanúsítványt eljuttatták a lendvai önkormányzathoz. Mint arról akkor lapunkban is beszámoltunk, a világ legnagyobb, 1801 kilogrammos bográcsát, azaz hagyományos egytálételét készítették el a muravidéki városban.

Gyuricza Ferenc

A lendvai szakácscsapat és Magyar János polgármester (jobbról a második) a világrekordot hitelesítő tanúsítvánnyal

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A hitelesítést a közelmúltban ünnepelték meg Lendván. Gasztronómiai népünnepélynek szánták a programot, ám a kedvezőtlen időjárás miatt végül csak a tanúsítványt mutatták be a zsinagógában. Bár voltak lelkes főzőcsapatok, amelyek az eső ellenére is vállalták a bogrács elkészítését, kóstolásra kevesen érkeztek. 

Az ünnepélyes bemutatón Magyar János polgármester arról beszélt, hogy 2021-ben Szlovénia nyerte el az Európa Gasztronómiai Régiója címet, ezért a lehető legjobb időpontot választották a már korábban is tervezett rekordkísérletre. Az ötlet Zver Dusantól, a városi közösség elnökétől származott, aki szerint a korábban a bogrács­világ fővárosának kikiáltott Lendva a legalkalmasabb helyszín arra, hogy olyan látványos attrakcióval rukkoljanak elő, amivel felkeltik a gasztroturisztikai szakma figyelmét, s ezáltal még jobban hozzá tudnak járulni a város és térsége idegenforgalmának fellendítéséhez. A kivitelezést egy hatfős szakácscsapat vállalta, Horváth József, az egykori Lipa Szálloda séfje vezetésével. Eredeti tervük egy körülbelül 1500 kilós bogrács elkészítése volt, ám végül 3600 adagnyi ételt készítettek el egyetlen, e célra kialakított edényben. S már most tervezik, hogy néhány év múlva akár a saját rekordjukat is megdönthetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában