Mi teszi a nőt a hölggyé?

2022.04.07. 17:30

Hagyományos divatnapját rendezte meg a Honvéd kaszinóban az intézmény hölgyklubja

A Honvéd Kaszinóban tegnap rendezte meg hagyományos divatnapját az intézmény hölgyklubja.

Horváth-Balogh Attila

Gyanó Szilvia Büki Pálnéval és a pliszírozott szoknyával.

Fotó: Szakony Attila

A kiállítással, előadással és divatbemutatóval egybekötött rendezvényen társszervezetek is részt vettek. Büki Pálné, a klub vezetője elmondta: a pandémia miatt a tavalyi divatnap elmaradt, az idei pedig a tizedik a sorban. A program keretében Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzos muzeológusa az egy időben nagyon népszerű viseletről, a pliszírozott szoknyáról mesélt. Megtudtuk: ez a szoknya a magyar parasztság körében volt közkedvelt a 20. században. A ruhadarab a 19. században terjedt el, úri-főúri mintára. 

 

A pliszírozás külön munkafolyamat volt, amelyhez több asszony kellett. A kész szoknyát pedig már nem lehetett mosni, mert elvesztek volna belőle a redők, ezért az ünnepi viselet részeként használták, így kevesebbszer kellett elővenni. Leülni csak nagyon vigyázva lehetett vele, másként kisimult a pliszírozás. Az esemény vendégei divattotót töltöttek ki, megtekinthették a cipőkből, táskákból és kalapokból készített kiállítást, mely azt demonstrálta, hogyan kellene a mai hatvanas-hetvenes-nyolcvanas korosztály hölgyeinek öltözködniük. Elhangzott: jó lenne, ha minél többen hordanának kalapot, mert ez a nőket hölgyekké teszi. A programot a hölgyklub tagjainak divatbemutatója zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában