Felvezetés

2022.04.23. 17:00

Giro Hungary: Együtt kerékpározhattak az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal Keszthelyen

Május 6. és 8. között hazánk ad otthont a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny nyitószakaszainak, azaz itt lesz a Nagy Rajt, a „Grande Partenza”.

Arany-Horváth Zsuzsa, Horváth-Balogh Attila

Fotó: Katona Tibor

A 3. szakasz több zalai települést érint, ezért a kerékpáros verseny népszerűsítésére szombaton Keszthelyre, vasárnap Nagykanizsára érkezett a Giro családi roadshow-ja. A májusi attrakcióra hangolta a résztvevőket szombaton az a keszthelyi kerékpáros felvezető rendezvény, amely a Fő téri látványosságok, programok mellett két túraútvonalat kínált a 217 regisztráló biciklisnek. A rövidebb, 17 kilométeres szakasz mellett 60 kilométert is kerekezhettek a vállalkozó kedvűek, méghozzá Stephen Roche-sal, a Giro 1987-es bajnokával együtt.

Az ír kerékpáros-legenda 1987-ben megnyerte a Tour de France, a Giro d’Italia az évi versenyét, s világbajnoki címet is szerzett. Stephen Roche szakmai tanácsadóként részt vett a magyar Giro-szakaszok kijelölésében, ami nem véletlen, hiszen magyar a felesége, nagy rajongója a Balatonnak, sokat időzik Siófokon, noha a dél-franciaországi Antibes-ben él. Sokan fotózkodtak az indulás előtt a készséges sportolóval és a filmtekercsszerű Hall of Fame trófeával, a hírességek jelképes csarnokán olvashatók a Giro nyerteseinek nevei.

A keszthelyi, a verseny hivatalos színében, rózsaszínben úszó helyszínen lehetőséget biztosítottak a kerékpárok felkészítésére, bemérésére, az érdeklődők láthattak velocipédbemutatót, trükkös bringákat, VR-szemüveggel léphettek ki a valóságból, kézműveskedhettek biciklis alkatrészekkel. Szombaton délelőtt a hatvan kilométeres túrára indultak el a hat éve működő keszthelyi Fürge Pedál bringaklub tagjai, akik évente 3-4 ezer kilométert kerekeznek együtt, eddigi leghosszabb távuk a Fertő-tó kerülése volt. Egyik alkalmi szóvivőjük, Somogyi Ferenc 14 éves biciklije például már 42 ezer kilométert futott. Ha tehetik, természetesen ott lesznek május 8-án, a keszthelyi Giro-szakasz mezőnyének érkezésekor.

Nagykanizsán az Erzsébet térre költözött a roadshow, a dél-zalai városban a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Teker Egyesület szervezett kerékpártúrákat. Az egyik túratípus a Csónakázótóhoz vezetett, ez mintegy 12 kilométeres volt, a másik pedig 70 kilométeres etapot jelentett a Nagykanizsa–Zalakaros– Balatonmagyaród-vonalon. Utóbbi mezőnye 13 órakor rajtolt el, miután Csorba Tamás, a Szent József Plébánia plébánosa áldást kért a kerékpárosokra. Az eseményt hivatalosan Balogh László polgármester nyitotta meg 15 órakor.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is kilátogatott az Erzsébet térre, ahol sok kerékpárossal beszélgetett Fotó: Gergely Szilárd

– Az én életem tizenkét éves korom óta a kerékpárról, a kerékpározásról szól, olyan világban kezdtem el űzni ezt a sportot, amikor még az újságokban sem olvashattunk a Giróról, csak álmodozhattunk róla – mondta el lapunknak Jankovics Ferenc, a Teker Egyesület alapítója, alelnöke. – Szinte nem is tudom elhinni, hogy ez megtörténhet, hogy a Giro Magyarországról indul és eljön Zalába is; nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy ez még az életemben megvalósul és részese lehetek a verseny előkészítésének. Nekünk, kerékpárosoknak igazi ünnep lesz az a bizonyos nap.

Jankovics Ferenc azt is elmondta: a szombati kerékpártúrákra több mint négyszázan regisztráltak.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő szintén kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy a híres olasz kerékpáros körverseny révén a világ figyelme Nagykanizsára irányulhat. 

– Sokat tettem azért, hogy 2020-ban városunkban legyen a verseny egyik befutója, ám azt akkor a pandémia megakadályozta. Ezért boldog vagyok, hogy két év után mégis jön a Giro – igaz, ezúttal nem befutó lesz Nagykanizsa, de a mezőny áthalad rajta – fogalmazott a politikus. – Hála Istennek, a szervezők nem feledkeztek meg rólunk – a versenyt több száz millióan nézik a világ országaiban, láthatják Nagykanizsát is, én azt remélem, hogy lesznek olyanok, akiknek az érdeklődését felkeltik az innét sugárzott képek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában