Történelem

2022.04.21. 06:50

Értékes fényképek kerültek elő a tragikus sorsú szepetneki zsidó családról

A Löwenstein család kálváriájáról is beszámoltunk a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja kapcsán megjelent keddi írásunkban. A történet egy közeli hozzátartozót is elért, aki értékes fényképekkel gazdagította a település történetét.

Benedek Bálint

Sóstainé Márfi Ibolya szerint a három fénykép és az ahhoz tartozó történetek kivételes kincsnek számítanak

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, hiszen 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A helyi értéktárbizottság tagja, helytörténet-kutató Sóstainé Márfi Ibolya által szervezett megemlékezésen a 92 éves Poszavecz Istvánné Kati néni is részt vett, aki személyesen ismerte a szepetneki Löwenstein család három tagját, akik gázkamrában lelték halálukat. 

– A cikk felkerült a zaol.hu online oldalra, mely így még több embert elért, s akkor érkezett egy levél – mesélte Sóstainé Márfi Ibolya. – Nagy Imréné Leitman Mária írta, aki Szepetneken élt gyerekkorában. Löwensteinék a keresztszülei voltak, László a férj, Magdi a feleség és Marika volt a 11 éves kislány. 

Nagy Imréné Leitman Mária a levél mellé három fénykép-reprodukciót is mellékelt, melyek szerinte 1938 körül készültek a településen. 

A tragikus sorsú Löwenstein család: László, Magda és Marika
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Szinte megállt a levegő, annyira meghatódtam ettől a kivételes gesztustól. Ez olyan nem mindennapos dolog, hiszen itt most kivételes és értékes képi anyaggal gazdagodott a Közös kincsünk helytörténeti gyűjtemény, mely a magyarok mellett német, horvát és roma közösségeknek állít emléket – mondta Sóstainé Márfi Ibolya, aki megemlítette: szintén a családdal kapcsolatban kapott üzenetet egy másik szepetneki hölgytől, aki édesanyjának a játszópajtásaként emlékezett Löwensteinék kislányára, Marikára. 

– Annyira jó barátnők voltak, hogy kapott tőle egy plüssmackót, melyet egész élete során nagy becsben őrzött. Nemrégiben bekövetkezett halála után a lányának adta át a kedves történettel együtt. Az apró visszaemlékezések példát mutatnak, mert a fiatal generáció nem hallott a vészterhes időkről, ám a fotókon keresztül szinte megelevenedik a történelem, újabb, eddig elfeledett titkokra derülhet fény. A zsidó család fotóhagyatéka örökre a szepetneki értékek közé került, melyek a kiállításon is láthatók lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában