Frissen Zalából

2022.04.07. 06:50

Diákok vették át a hatalmat Zalaegerszegen a városházán (videó)

A héten tartják Zalaegerszegen a kilencedik Diák Napok programsorozatot. Szerdán jelképesen átvették a hatalmat a polgármesteri hivatalban, majd közgyűlést tartottak, pénteken pedig a 24 órás Aludj máskor! vetélkedőre várják a fiatalokat.

Mozsár Eszter

A diákparlament után a városházán adták vissza a hatalmat a fiatalok.

Fotó: Katona Tibor

A délelőtti diákparlamenten több napirendi pontot tárgyaltak és fogadtak el az egerszegi általános és középiskolákból delegált diákönkormányzati tagok. Ünnepélyes pillanatra is sor került, ugyanis átadták az Ifjúságért díjat, amelyet idén Kőnig Anna ZVDÖK-segítő (Csány László Technikum) és Németh Gábor önkormányzati képviselő, a Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesületének elnöke vehetett át. Délben városházi sajtótájékoztató keretében a fiatalok visszaadták a hatalmat a megyeszékhely valódi vezetőjének.



Ősszel alakult meg a 2021/22-es tanév Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzata. Idén Szabó Levente (ZSZC Csány László Technikum) lett a diákpolgármester, a középiskolai diák-alpolgármesteri tisztséget Éder Gábor (Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium) látja el, az általános iskolai diák-alpolgármester pedig Mazzag Balázs (Izsák Imre Általános Iskola.) Jegyzőnek Kövesi Napsugarat (ZSZC Csány László Technikum) választották. Mellettük nyolcan képviselik még a zalaegerszegi diákok érdekeit. 

 

A diákparlamenten készült képen Mazzag Balázs diák-alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester, Szabó Levente diákpolgármester, Éder Gábor diák-alpolgármester és Kövesi Virág diákjegyző.
Forrás: Katona Tibor

A diákparlamentet értékelő sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester emlékeztett, hogy 2019-ben tudtak utoljára hasonló eseményt tartani. Köszönetét fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére a diákönkormányzat működött és tartották egymással a kapcsolatot. Munkájukat nagyban segítette Dormánné Nyakas Tünde ifjúsági referens, Németh Gábor, a Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesületének elnöke és a humánigazgatási osztály. A polgármester úgy vélte, hogy a fiatalok javaslatai támogathatók.

 

- Nyolc előterjesztés jutott el hozzám, amik egytől egyig azt mutatják, hogy a tanulók elképzelései életképesek, figyelemreméltók – mondta Balaicz Zoltán. - A Zegerőpróba elnevezésű javaslat a városi fiatalokat szeretné megmozgatni, aminek egyik állomásaként szívesen ajánlottuk a nemsokára nyíló alsóerdei szabadidőparkot. A ZVDÖK külön találkozási lehetőséget kér az iskolákban, hogy hatékony legyen a kapcsolattartás, a városban pedig a személyes találkozásokra alkalmas szabadidős helyet, kávézót keresnek. Felvetődött az is, hogy a városi diáknapok szerves része legyen a rendőrség által ezen a héten szervezett bűnmegelőzési program. 

 

 

Ugyancsak az ismerkedésre, szórakozásra lehetne jó alkalom a Városi Diákbál, amit remélhetőleg 2023-ban már meg tudnak szervezni. A Vizslaparki pengefalhoz hasonlóan további streetart alkotásokat hoznának létre a kevésbé tetszetős betonfalakon. Felvetődött helyszínként a Liszt-iskola tornatermének a fala, illetve a megújult Keresztury VMK mellett, az egészségtudományi kar épületének tűzfala. Végül a környezetvédelmet is szem előtt tartva megfontoljuk azt a javaslatot, miszerint a polgármesteri hivatal dokumentumainak nagy részéhez újrahasznosított papírt használunk.

 

Szabó Levente diákpolgármester az előterjesztés legfontosabb pontjának azt tartja, hogy önálló ZVDÖK irodát szeretnének, ahol a karitatív tevekénységeiket is folytatni tudják. Éder Gábor diák-alpolgármester a heti programokat ismertetve hozzátette, pénteken és szombaton a 24 órás Aludj máskor! vetélkedőre várják a város diákságát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában