Közösen lesznek „főváros”…

2022.04.26. 17:30

A zalai polgármesterek is az együttműködésben hisznek

A jövőben bővítik a Pannon Városok Szövetségének (PVSz) tagsági körét – erről írtak alá megállapodást a Keszthelyen, a szervezet közgyűlésén. A résztvevő zalai polgármesterek szerint: együtt könnyebb…

Péter B. Árpád

Fotó: A szerző

Nagy Bálint, a jelenleg nyolc tagot számláló PVSz soros elnöke, Keszthely polgármester emlékeztetett: erre az önkormányzati ciklusra azt tűzték ki célul Keszthelyen, hogy a város a térség erős kulturális központja legyen, s éppen ezért „ebben a nyugat-magyarországi együttműködésben a település kiemelkedő szerepet kíván vállalni”. A politikus beszélt arról is, a most aláírt együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy a szövetséget a jövőben bővítsék, ami azért is fontos, hogy gyarapodó közösséget építsenek, és ezzel tovább erősítsék a régiót.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg első embere lapunknak kiemelte: a zalai megyeszékhely a kezdetek óta tagja a PVSz-nek, amely „jó példa arra: hogyan tudnak települések úgy együttműködni, hogy megtalálják azokat a szinergiákat, amelyek nem szétválasztanak, hanem inkább összekötnek”. Mint mondta, ilyen pontok vannak a kultúrában, a gazdaságban és a civil szférát tekintve egyaránt. Leszögezte: ebben a változó világban különösen fontos az együttműködés, amelynek jó terepe ez a szövetség is.      

Fotó: A szerző

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere kijelentette: a PVSz kiváló példát mutat a közös gondolkodásra, az EKF-projekt pedig remek alkalom arra, hogy „a világ számára is megmutassa magát ez a régió”. Hozzátette: a város kulturális értékei nagyon erősen hozzátartoznak a Pannon szellemiséghez, s az ország minden pontján olyan jó együttműködéseket kívánt kollégáinak, mint amilyenre a Pannon Városok Szövetsége lehetőséget kínál.  

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója elmondta: sok érdekes program indul(t) el már idén is azért, hogy „szintet lépjünk, a hibákat ki tudjuk javítani, s így jövőre minden tökéletesen működjön”. 

Az EKF régióhoz számos zalai település, köztük Keszthely és Hévíz is csatlakozott, amelyek jelenleg is pályázhatnak a 2023-as évadra ötleteikkel, tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában