Népművészet

2022.04.03. 18:49

A nemezeléssel ismerkedhettek Gébarton

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák kilencedik országos hete rendezvényei 56 helyszínen, köztük Zalaegerszegen kínáltak programot az érdeklődőknek. Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület is készült programokkal- tájékoztatta lapunkat Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető.

Jóna István

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Az Él a ház programban a népi kézműves szakkörök várták az érdeklődőket. Csuti Tibor fazekas, népi iparművész délelőtt várta az érdeklődőket.

 

Szombat délután Jurta vagy nemezsátor címmel Nagy Béla Király Zsiga díjas fafaragó tartott előadást a jurtakészítésről és hogy milyen volt az élet a sátrakban. 

 

Fotó: Kézművesek Háza

 

A nemez sátrat mindenki jurtának ismeri. Valójában rosszul ment át a szóhasználatba az elnevezése, mert ugyanaz a szókapcsolat, mint mondjuk a házhely és a ház: a házhelyen fölépül a ház, a jurton fölépül a nemez sátor. Ezt mindig elmondjuk a látogatóknak, hogy ez a helyes-mondta Prokné Tirner Gyöngyi. Az előadás mellett a nemezelő asztalokon Horváth Éva népművésszel nemezelhettek a látogatók és közösen összeállítottak egy nemez-szőnyeget, melyet a jurtasátorban helyeztek el a foglalkozás végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában